Ed Sheeran – – (Subtract)

Subtract

Waardering

7

6

is de laatste plaat binnen de thematiek die meervoudig Grammy-winnaar Ed Sheeran hanteert voor zijn albums. De singer-songwriter gaf in een interview aan dat “hij niet het gezicht wil zijn op zijn albums.” “Het lijkt me leuk als we op een punt komen waarin de hitlijsten bestaan uit plussen en minnen.” De Brit trapte het rijtje van rekenkundige beweringen af met zijn debuutalbum ‘+’ en eindigt deze met zijn nieuwe plaat ‘-‘.

Het album opent met het hoopvolle Boat. In deze single beschrijft Sheeran dat hij niet neer zal vallen na de tegenslagen die hij in zijn leven heeft gekend. Zo is hij tijdens het maken van – (Subtract) één van zijn beste vrienden verloren, ging zijn zwangere vrouw de strijd aan met kanker en moest hij in de rechtszaal verschijnen omdat hij de instrumentalen van zijn wereldhit Photograph gestolen zou hebben. Sheeran vocht zich door de tegenslagen heen en herleeft, samen met de luisteraar, alles wat deze tijd hem heeft gebracht.

Na de albumopener Boat vervolgt het werk zich een uur lang met een repeterend geluid. Sheeran staat bekend om behapbare popnummers die vooral niet uit te veel muzikale verfraaiingen moeten bestaan. Een recept dat keer op keer blijkt te werken. Nummers als Salt Water, Life Goes On, Curtains en Vega bevestigen dit nogmaals. Het is dan ook geen verrassing dat ook dit album naadloos aansluit bij het mathematische tijdperk.

– luistert lekker weg en bevat integer geschreven teksten over radeloosheid, rouwen en hoop. Daarnaast is ook de productie door Folklore en Evermore producent Aaron Dessner strak afgewerkt. Dit mag je ook verwachten van misschien wel de grootste naam in de hedendaagse popmuziek.

Wie weleens op een trouwdag heeft gestaan zal het niet ontgaan dat de hits Thinking Out Loud en Perfect ondertussen zijn uitgegroeid tot een verplicht nummertje op menig bruiloft. Hier kan Colourblind ook bij worden opgeteld. Een zachte piano, zoetsappige tekst over liefde in de vorm van kleuren en heldere strijkers zorgen ervoor dat het meer dan geschikt is om een wals mee in te zetten. Met deze formule van zachtaardigheid is Sheeran dan ook wederom op zijn sterkst.

Ondanks al deze opstekers wordt – nergens écht spannend. Bij sommige nummers, zoals Borderline en Eyes Closed, wordt het zelfs een beetje gejengel. The Hills of Aberfeldy verrast nog het meest door het Celtische folk geluid wat naar voren komt. Het nummer is jaren geleden geschreven, maar dit nieuwste album was voor de singer-songwriter het juiste moment om het van de plank af te trekken. Deze verfrissing bewijst dat de Brit in staat is tot meer, maar dit verder nog niet laat horen. Het trucje waarmee Sheeran de luisteraar al jarenlang weet in te pakken is ook ditmaal succesvol, maar doet ook verlangen naar iets vernieuwends.

Het nieuwste studioalbum – van Ed Sheeran verschaft een uitkomst aan de rekensom die hij de afgelopen jaren heeft opgesteld. – (Subtract) bevat toegankelijke popnummers die uitermate meezingbaar zijn voor het brede publiek dat de meervoudig Grammy-winnaar bedient. De plaat sluit keurig aan bij de enorme discografie van de singer-songwriter, maar wordt hierdoor ook nergens enerverend. Het is dan ook maar de vraag of – (Subtract) de commerciële successen voor Sheeran weet te vermenigvuldigen.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat