First Aid Kit – Ruins

Waardering

7

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat het laatste album Stay Gold in de schappen kwam te liggen, maar het lange wachten wordt eindelijk beloond. Klara en Johanna Söderberg – beter bekend onder de naam First Aid Kit – hebben een nieuw album uitgebracht: Ruins.

Ruins is een plaat waarop je goed kunt horen dat de dames van First Aid Kit volwassener zijn geworden. Ze maken nog steeds dezelfde folky nummers, maar dan met iets meer diepgang. De hulp die ze gekregen hebben van Midlake, Wilco en R.E.M. zorgt voor een wat meer poppy sound; de dames hebben ervoor gekozen om iets meer de pop-kant op te gaan, waardoor de nummers nog beter in het gehoor liggen dan voorheen. Ook de samenzang tussen  de zusjes Söderberg is weer als vanouds: wanneer je ze samen hoort zingen smelt je en raak je in een trance waar je niet meer uit wil komen. Ruins ademt een sfeer die alleen First Aid Kit kan creëren.

Dat het bijna vier jaar heeft geduurd voordat het Zweedse duo een nieuw album uit heeft gebracht heeft een goede reden: de dames hebben het de laatste jaren niet makkelijk gehad. De lange periodes in de tourbus begonnen hun tol te eisen. Klara heeft echter de hardste klap te verduren gehad. Na lange tijd verloofd te zijn verbrak haar partner de relatie. Dit is terug te horen op de nummers My Wild Sweet Love, To Live A Life, It’s A Shame en de laatste single Ruins. Deze nummers hebben een wat zwaardere lading, wat er mede voor heeft gezorgd dat het album over het algemeen een wat volwassenere klank heeft gekregen. Een nadeel hieraan is dat de nummers daardoor wat minder vrolijk en uitbundiger zijn dan de voorgaande albums.

Een paar weken nadat de zusjes op Lowlands een zeer degelijke show hadden neergezet, brachten ze de eerste single van het nieuwe album uit: It’s A Shame. Een nummer over de leegte en de wanhoop waar je in terecht komt nadat je relatie abrupt ten einde komt. De pijn die je hierbij moet doorstaan is niet te omschrijven en je wil dat iemand die pijn bij je wegneemt. De tweede single Fireworks gaat een stapje verder. Het gaat over waar je naartoe wil met je leven en vooral met wie. Afgelopen week kwam de laatste single Ruins uit. Een gebroken hart kan bijna niet duidelijker worden omschreven in een nummer.

Over het algemeen is Ruins een mooi album. Het is een fijne afwisseling van up-tempo en wat zwaardere nummers. Het feit dat er een aantal tracks op staan met meer diepgang zorgt ervoor dat het album wat volwassener klinkt. Aan de andere kant zorgt dit er ook voor dat het album een lager First Aid Kit-gehalte heeft dan zijn voorgangers. Dat is het risico van volwassen worden.