Frankie Cosmos – Close it Quietly 

Waardering

7

Greta Kline,  heeft afgelopen jaar niet stilgezeten. De aanvoerder van indie-groep Frankie Cosmos bracht eerder dit jaar al vier EP’s uit en nu is het tijd voor haar vierde album: Close it Quietly. Het album telt maar liefst 21 gitaargedreven popliedjes. Kleine liedjes die door haar nieuwe band worden vergroot tot heuse indie rock anthems.

Openingstrack Moonsea lift meteen mee op de kracht van de band. De tempowisseling die de aanloop naar het refrein vormt, maakt het nummer een knaller die we niet gewend zijn van Frankie Cosmos. Eerdere nummers van Kline waren vooral een knipoog naar de anti-folk beweging uit de jaren 2000, rauwe kleine liedjes in het straatje van Regina Spektor en Feist.  Afgelopen jaren werd ze steeds meer een vaste kracht voor indie-festivals die even een moment om te relaxen in wilden lassen. Maar door Close it Quietly is ze eerder een energieke afsluiter geworden.

De grote banger van het album, Windows, is zeker geen relax moment. De gitaar is wat opgeschroefd en de drums brengen de nodige dynamiek in het nummer. Met – gevoelsmatig – elke maat een ander ritme houdt het nummer je zeker wakker. Opvallende pareltjes van het album zijn Marbles, A Hit en With Great Purpose. Ze laten de groei van Frankie Cosmos op gebied van songwriting goed zien. Marbles is een parodie op Klines eigen leven. Een melodramatische indie-scene onthult zich wanneer de teksten van Frankie Cosmos in je hoofd beginnen rond te spoken. Met A Hit kan je niet om de tekst heen: “Are you smiling at me or you baring your teeth?” De acapella uitvoering brengt de rust terug die nodig is voor het album.

Het lijkt alsof alle liedjes van Frankie Cosmos in dezelfde toonsoort worden geschreven. Het enige wat verschilt is het tempo of de dynamiek. Greta Kline is een schrijfmachine, Close It Quitetly is naar alle waarschijnlijkheid een top 21 geworden, geselecteerd uit minstens twee keer zoveel liedjes. Afsluiter This Swirling herinnert ons nog een keer aan het feit dat Frankie Cosmos ook sterke rock liedjes kan schrijven. De gelaagde baspartijen en meerstemmige zang die ondersteund worden door rammelakkoordjes fluisteren; ‘indierock-hit’.

Al met al is Close It Quitetly geen verrassend album, maar een versterking van Greta Klines’ eerdere werk. Waar op het vorige album Vessel vaak nog een bak aan gitaarwerk voor je werd neergelegd, zijn de bandleden nu duidelijk beter op elkaar ingespeeld. De band heeft meer rolverdeling en dit resulteert in 40 minuten lang luistergenot. Frankie Cosmos is met Close it Quietly een van de steunpilaren van het huidige indielandschap te noemen.