Funktional J – My Mellow Days

Een Eindhovense producer met Surinaamse roots, die zichzelf tot ‘beatmaker’ gedoopt heeft voor met name de hiphopscene, en die z’n beats een opvallend soulsausje geeft. Een nieuwsgierig makende combinatie. Funktional J is spannend in z’n eenvoud, zo bewijst ‘ie met z’n debuutalbum.

My Mellow Days staat vol korte tracks. 18 in totaal, waarvan de langste (‘Together Again’) 2.56 minuut duurt. Makkelijk beluisterbare deuntjes, vaak zonder vocalen. Zodra ze eentonig worden, breidt Funktional J er een einde aan. Het zijn elektronische pareltjes, of zoals Funktional het zelf noemt: digitale magie.

Divers zijn de tracks zeker. Het nummer ‘J’s Soulfood’ is klassieke soul die zo uit de jaren ’70 lijkt te komen, ‘Friday High Day’ is ingetogen en relaxt en ‘Represent (Jamaican Style)’ is, zoals de titel al doet vermoeden, Jamaicaanse soca die iets wegheeft van de beat die Spragga Benz ooit maakte voor ‘Turn Me On’ van Kevin Lyttle.

Het kenmerkt het talent van de 30-jarige Jermaine Pinas, Funktional J. Een aanwinst als producer die vernieuwend is. In deze toffe docu zie je hoe J te werk gaat. Onnavolgbare baslijnen en catchy beats. Genoeg ingrediënten voor een succesvolle carrière. Oh en trouwens: Mellow Days zijn voor Jermaine de dagen dat hij in de studio bezig is met produceren. Laten we hopen dat er nog veel van die dagen volgen.

Luister zelf!