Green Day – Father Of All Motherfuckers

Father Of All Motherfuckers

Waardering

8

9

Green Day is terug van weggeweest, en hoe! Met hun nieuwe plaat, Father Of All Motherfuckers, zou je bijna vergeten dat het alweer vier jaar geleden is dat de band voor het laatst een nieuw album uitbracht. Met maar 26 minuten aan muziek mag het dan wel hun kortste album ooit zijn, de muziek is geweldig. Van energiek en vrolijk tot sixties rock, alles komt voorbij.

Het album begint met de track Father Of All, een heerlijke combinatie van drums en gitaarspel. Geen diepzinnige achterliggende boodschap, nee gewoon geen ene fuck geven en lekker losgaan. Meteen word je in het album gezogen en je bent gewaarschuwd want voor je het weet sta je keihard mee te schreeuwen en springen met de muziek. ‘I got paranoia, baby/And it’s so hysterical/Crackin’ up under the pressure/Looking for a miracle’. Naast dat Father Of All een nummer is, is het ook de gecensureerde versie van de naam van het album. Dus voor wie het woord motherfuckers liever niet in de mond neemt…

Een persoonlijke favoriet waarmee Green Day trouw blijft aan zijn punkroots is Oh Yeah. De combinatie van zang en instrumenten sluit naadloos op elkaar aan en de hele vibe van het liedje grijpt je vast en laat je niet meer los. Naast de heerlijke muziek-zangcombinatie heeft deze plaat een boodschap, namelijk kritiek op de selfiegeneratie waarin iedereen zichzelf een ster vindt. ‘I got blood on my hands in my pockets/That’s what you get turning bullets into rockets (Rock—)/I am a kid of a bad education/The shooting star of a lowered expectation’.

Meet Me On The Roof & I Was A Teenage Teenager zijn songs die meer refereren aan de jongeren jaren van je leven. Zo gaat Meet Me On The Roof over het afspreken met meisjes en de nasleep van feestjes. ‘I’m crawling on the dance floor (Dance floor)/I think I lost my phone/Feeling like a toothache (Toothache)/My face is going numb’. I Was A Teenager gaat meer over hoe je soms kunt zijn als tiener, hoe je een hekel kunt hebben aan de wereld en aan school. I was a teenage teenager full of piss and vinegar/Living like a prisoner for haters/I was a teenage teenager, I am an alien visitor/My life’s a mess and school is just for suckers’.

Deze maar al te herkenbare tienervibe, maakt in de lp Stab You In The Heart plaats voor sixties rock muziek. Voor wie meer houdt van old school rock is dit het perfecte liedje. De lyrics hebben een rauw en donker randje en de gitaarsolo richting het eind is perfect om even je beste luchtgitaar impressie te laten zien. ‘Baby infidel in a dirty magazine/Telling dirty lies, everybody can see/Kick it in the head and now I wanna see you dead/With a switchblade edge to the chest’.

Ook de nummers die volgen op Stab You In The Heart zijn punkrock. Voor een echte Green Day fan misschien een beetje een teleurstelling omdat het niet perse heel vernieuwend is, maar als je houdt van gitaarsolo’s en drumbeats zit je bij dit album zeker goed! Mocht je Green Day graag een keer live willen zien; op 14 juni treden ze op in het Stadspark in Groningen.