Gregory Porter – Christmas Wish

Christmas Wish van Gregory Porter
Christmas Wish van Gregory Porter

Waardering

7

Gregory Porter, de bekroonde Amerikaanse jazzvocalist, heeft zich op zijn achtste studioalbum met de titel Christmas Wish gewaagd aan het genre kerstmuziek. De roep aan zijn adres om een kerstalbum klonk al vele jaren. Niet vreemd, want zijn diepe, amberkleurige baritonstem leent zich uitstekend voor het kerstrepertoire. Tel daarbij op Porters stijl (jazz, soul, gospel) en zelfgeschreven teksten, en het plaatje/de plaat is compleet. Twaalf liedjes, waaronder drie van eigen makelij brengen de luisteraar in optimale kerststemming.

Christmas Wish begint met – hoe kan het ook anders – Silent Night, waarvan het origineel teruggaat tot 1818.  Enkele jaren geleden is Silent Night door UNESCO opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed en telt inmiddels honderden uitvoeringen in zeker 144 talen. De versie van Porter is er dan ook een die verdrinkt in het aanbod, maar wel rechtop blijft staan in sereniteit en orkestratie. De kerstsfeer wordt losser bij Christmas Waltz dat midden jaren vijftig voor Frank Sinatra werd gecomponeerd en geschreven. Een nummer dat recht doet aan de nauwelijks in het Nederlands te vertalen Engelse uitdrukking ‘Christmas-joy’. De mondharmonica-solo in dit lied is wat ongebruikelijk in kerstmuziek, maar past meer dan uitstekend.

Everything’s Not Lost is het eerste van drie door Porter geschreven kerstliedjes op deze plaat. Het nummer gaat over de gedachte dat kerst en oud-en-nieuw in wezen helden zijn, omdat ze in staat zijn om de negatieve zaken die helaas ook bij het leven horen als honger en oorlog, in ieder geval tijdelijk, op te lossen. Een tikkeltje moralistisch, maar daarentegen; het kan op een kerstplaat ook niet altijd over eten, sneeuw of de geboorte van Jezus gaan. Daarna volgen drie songs die bekend in de oren zullen klinken: Someday At Christmas (origineel van Stevie Wonder), Purple Snowflakes (origineel van Marvin Gaye) en Little Drummer Boy (als eerste opgenomen door The Trapp Family Singers). Alle drie zowel een eerbetuiging aan de originele uitvoerders als sfeervolle composities van kerstklassiekers met een eigen Porter-touch.

Titelstuk Christmas Wish is een ode aan Porters overleden moeder en broer. Toen hij 21 was, kwam zijn moeder te overlijden als gevolg van kanker. Broer Lloyd liet in 2020 het leven als gevolg van een COVID-infectie. Muzikaal laat hij beide – zoals blijkt uit zijn biografie – energieke personen floreren door ze te herinneren in uptempo-gospelstijl. ‘If I had one wish, one gift to get that day/ It would be to kiss my mama on Christmas day. Porter herinnert ons eraan dat kerst niet alleen gaat over familie en vrienden in het hier en nu. Kerst gaat ook over het delen van verhalen en herinneringen over de overleden dierbaren met familie en vrienden om hun aanwezigheid tijdens de feestdagen te voelen.

Het origineel van Christmas Time Is Here is afkomstig van het legendarische album A Charlie Brown Christmas. Deze uit 1965 daterende kerstplaat is met 5 miljoen verkochte exemplaren het een-na best verkopende jazzalbum ooit. Ook dit kerstlied kent vele uitvoeringen, waaronder die van R.E.M. en de Stone Temple Pilots. Porter houdt het echter klein en ingetogen, waardoor je je eenvoudig laat meenemen, inbeeldig een knisperend haardvuur in een knus chalet, je warmend aan een dampende mok koffie en omwikkeld met een sjaal van dierbare herinneringen. Het afsluitende Heart For Christmas tot slot is het sterkst van het trio eigen werken. Een lied vol kerst-melancholie, jeugdherinnering en kinder-glühwein-sfeer. Tevens een lied om in de gaten te houden, want het herbergt een zekere hit- en herhaalpotentie.

Christmas Wish is een aangenaam later-op-de-avond kerstalbum geworden. De weliswaar redelijk voor de hand liggende liedkeuze in combinatie met de lyriek van Porter creëren een fijne sfeer die past bij het moment van de dag als de laatste wijnglazen zijn opgeruimd, de vaatwasser in stilte zijn kunsten vertoont en het eindelijk tijd is om op de bank te ploffen. Sterkste punt van Gregory Porter is en blijft zijn uit duizenden te herkennen stemgeluid. Porter is met die stem in staat een deken van fluweelzachte sneeuw te draperen over al je kerstherinneringen. Wat meer kan een mens zich wensen bij het horen van kerstmuziek?

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat