Janne Schra – Ponzo

De vrolijke klanken en de dromerige stem van Janne Schra maken Ponzo tot een luchtig sprookjesachtig album met positieve luisterliedjes. Het werkt verlichtend en maakt vrolijk. Haar veelzijdige talent komt echt tot uiting op deze plaat. Janne laat zich van een bijzonder muzikale kant zien met Ponzo.

Ze werd bekend met Room Eleven en Schradinova en brengt nu met Ponzo haar tweede soloalbum op de markt. Het vorige album uit 2013 werd goed ontvangen, de liedjes werden muzikale kunstwerkjes genoemd. Ze nam Ponzo op met haar partner Torre Florim (De Staat), in hun eigen huiskamerstudio. Samen maakten zij al Reap What We Have Sown, de soundtrack van de serie Hollands Hoop. Op festival Grasnapolsky in Kootwijk maakte ze het publiek enthousiast en gingen de voeten van de vloer.

Het openingsnummer Ship zorgt voor een prettig begin waar de woorden voorzichtig uit Janne’s mond rollen. Het klinkt jong, vrolijk en meisjesachtig. Hierna zorgen Everything I Do en Filthy Rich voor meer versnelling op het album, maar zonder het meisjesachtige dat Janne zo typeert te verliezen.

Good Now zorgt dat het album wat meer diepgang krijgt. Het klinkt wat zwaarder en serieuzer en dat zorgt voor een prettige afwisseling. Even verlies je je in de omgeving van Janne en wordt je gepakt door de melancholische noten van dit prachtige nummer.

Daarna word je meegenomen door Carry On dat je uitnodigt om te dansen. Net als You Are Still New. Deze zorgen beide voor meer energie, meer beweging, maar behouden hun lichtvoetigheid.

De afsluiter Little Bamboo, dat ze schreef met Gaëtan Vandewoude van Isbells, zorgt voor een serieus einde aan een vrolijk album. Het is een mooi, ingetogen en melancholisch nummer dat Janne schreef voor haar zusje. Haar stem doet soms denken aan die van Norah Jones. Hij is zacht en beheerst, neemt je mee naar een andere wereld. De fluisterende achtergrondzangeressen zorgen ervoor dat je voorzichtig wegdroomt.

Terwijl haar vorige plaat meer invloeden had van jazz en blues, lijkt Janne nu voor meer energie te hebben gekozen en zijn er meer folk en pop invloeden te horen. Het is een gevarieërd album. Het is luchtig en het geeft je een positief gevoel. De spanning wordt goed opgebouwd en het album bestaat zowel uit vrolijke melodiën als enkele dansbare tracks. Soms mist het een beetje power, maar het is erg aangenaam luisteren. Ponzo is een verrassend positief album.