John Coffey – The Great News

Na Bright Compagnions en Vanity weet John Coffey ons weer te verbazen. Deze gasten spreken duidelijke taal en doen wat ze beloven. Het rockt, het is ruig, maar meezingen zal je. Met de variëteit van The Great News wordt je meegenomen op een rollercoaster van muzikaliteit. What a ride.

De vijf jongens uit Utrecht, die sinds 2005 met elkaar spelen, braken door met hun album Bright Compagnions dat ze opnamen in Zweden met gitarist Pelle Gunnerfelt in 2013. Hun nieuwe album The Great News namen ze op met drummer Matt Goldman. Die samenwerking bleek een succes.

Eagle Chasing Flies maakt het begin van het album tot een explosie en gaat gelijk los met pakkende woorden en fijn samenzang. Vooral de laatste minuut is meeslepend en zorgt ervoor dat je verder het album wordt ingezogen.

De energie van Broke Neck, Son, Redrum en Echo laat je bloed sneller stromen. En dan The Sinking Ship dat begint met een fijne, mooie, bijna lieve stem van David Achter de Molen die je even op het verkeerde spoor zet. Gelukkig breken instrumenten snel door en laten de snerpende gitaren en snelle drums horen waar John Coffey zo goed in is. De The Sinking Ship is een favoriet.

Na het muzikale geweld worden je oren gestreeld door zacht trompet geluid van Jan Dekkers en bijna lijkt er een andere plaat aan te staan. Als in het oog van de storm neemt Dekkers je met Jean Trompette mee de rust in. Een fijne afwisseling naast de muzikale explosies zoals Heart Of Traitor die je vanuit je tenen mee wilt schreeuwen.

In elf nummers word je meegezogen in de wereld van John Coffey en dat is te kort. Met een versnelde hartslag van The Great News wil je door blijven gaan.

The Great News is een gevarieerd album met snoeiharde gitaren en fijne melodieën. Het is beangstigend goed wat deze jongens weer voor elkaar hebben gekregen. In een interview met Nieuweplaat zei Alfred van Luttikhuizen al dat The Great News een volwassenere sound heeft en dat is een feit. Wat zijn deze gasten gegroeid. Naast het spelen in kleine vuige cafés zijn deze jongens nu ook klaar voor de grote kolkende mensenmassa’s. John Coffey klinkt als het jongere en snellere broertje van Queens Of The Stone Age en mag zich vergelijken met de Foo Fighters. The Great News, een waanzinnig album.