Jett Rebel – Hits For Kids

Waardering

6

7

7

Jett Rebel oftewel Jelte Tuinstra. 23 jaar en meerdere 3FM awards op zak. 2013 was zijn jaar. Het jaar van Venus & Mars. 2014 was óók zijn jaar. Het jaar van onder andere Pinkpop, Lowlands, Indian Summer en Appelpop. En nu ook het jaar van zijn eerste cd: Hits for Kids.

‘Waarom Hits for Kids? Met hits bedoel ik liedjes die je met vrienden of je meisje deelt. Van die nummers waarvan je zeg: dit is echt ons liedje. Kids staat voor kinderlijke impulsiviteit. Ik doe op deze plaat wat ik wil doen, zonder regels’, zegt Jett Rebel in een interview met Metro. Hij wil een album maken dat je niet af wilt zetten. Waarin je wordt meegenomen in een verhaal waardoor je in het hoofd van de artiest terecht komt, zoals bijvoorbeeld bij Abbey Road of Sergeant Pepper’s van The Beatles.

Venus & Mars bestaan voornamelijk uit nummers die allen een lekker baslijntje of gitaarriffje bevatten. Alle nummers hebben een aspect dat het uniek maakt. Nummers als Louise, Do You Love Me At All en Tonight springen eruit, met name door de wat hardere gitaren. Deze nummers werden ook al eerder als single uitgebracht en vooral Tonight werd grijs gedraaid op de Nederlandse radiostations. Het heerlijke van de ep is dat het een goede mix is tussen langzame en snelle liedjes, maar vooral dat het eigen is.

Hits for Kids begint veelbelovend met het lekkere Pineapple Morning: op en top Jett Rebel. Compleet met pakkende drum, syntesizer, baslijnen en een heerlijke gitaar. Wat opvalt is dat er meer gebruikt wordt gemaakt van achtergrondzang dan op de vorige ep. Het wordt opgevolgd door When She’s Older. Ook wel een lekker nummer, maar lang niet zo catchy als het eerste. Hoewel ook het nummer daarna zijn charmes heeft, blijft het gevoel hangen dat het niet de flair heeft van bijvoorbeeld Tonight. Het is gewoon een zacht popliedje, dat niet bij Jett Rebel lijkt te passen.

Af en toe komen er nummers voorbij die de oude ep evenaren. Aanraders zijn bijvoorbeeld Sister, Tyrannosaurus Rex en het al eerder genoemde Pineapple Morning. De rest ligt makkelijk in het gehoor en is goed meezingbaar, maar het zorgt er niet voor dat je wil opspringen en mee wil blèren (iets dat Do You Love Me At All wel teweeg brengt).

In het interview met Metro zegt Jett dat hij met deze plaat op zoek gaat naar zichzelf. ‘Het is een ontwikkelingsplaat en ik probeer erachter te komen waar ik voor sta.’ Dat lijk je te kunnen horen. De nummers variëren van ontzettend langzaam (Baby) naar goed uptempo (Pineapple Morning) en eigenlijk is het alsof Jett zijn stijl nog niet helemaal gevonden heeft.