Jett Rebel – Truck

Waardering

7

8

Zevenentwintig tracks op een album, Jett Rebel doet het gewoon. Als dit nog niet verbazingwekkend genoeg was, is Truck, het eerste deel van de drie albums die Jett Rebel, oftewel Jelte Tuinstra, dit jaar wil uitbrengen. Ambitieus is het zeker, zelf heeft de zanger al de woorden ‘commerciële zelfmoord’ laten vallen.

Het 24-jarige muzikale wonder kwam in 2013 met zijn eerste ep Venus en bracht in 2014 het vervolg Mars uit. Sindsdien heeft Jelte hard aan de weg getimmerd om het grote nieuwe talent van Nederland te worden. Het duurde ruim een jaar voordat Jett Rebel na Hits For Kids een nieuw album uitbracht, maar stilgezeten heeft hij zeker niet. Met nog twee albums op de planning lijkt 2016 een druk jaar te worden.

Van de 27 nummers zijn 7 overgangstracks, waarin wordt geëxperimenteerd met de sound van het album. Vooral retro pop- en rocknummers met een tintje blues komen aan bod. In een persbericht op zijn Facebook, legt Jett Rebel zijn nieuwe album uit. ‘Als je wilt skippen naar de singles, dan kan dat. Maar ik zou het waarderen als je het album helemaal zou luisteren. Ik weet dat het geen conventioneel popalbum is, maar onthoud dat alles met opzet zo is gedaan.’ Ook wordt er uitgelegd dat hij niet de technieken van moderne producers wilde gebruiken. Alles is zelf ingespeeld, alles wat we horen is Jett Rebel, verder is er zo min mogelijk aan gedaan.

Ook op dit album laat Jelte zijn ongelofelijke muzikaliteit zien. Het hele album heeft het idee van een intense jamsessie. In het nummer Sundown is een indrukwekkende gitaarsolo te horen, en het feit dat alle instrumenten door hemzelf zijn ingespeeld, laat zien hoeveel de jongen in zijn mars heeft.

De track This Song is not Suitable for Radio vat het album misschien wel het best samen. De titel, gevolgd door ‘Or is it? I don’t think so’, wordt telkens herhaald en geeft een kijkje in de kritiek die Jett Rebel krijgt, of misschien wel zichzelf geeft. Hij heeft duidelijk gemaakt dat hij met het album geen hitjes wilde scoren, maar zijn eigen ding wilde doen. Het zijn misschien geen meezingers, maar de nummers komen wel aan.

Eerlijk is eerlijk: Jett Rebel dwingt respect af. Door te kiezen voor een rauw album zonder veel productie, neemt de zanger een enorm risico. Hij blijft trouw aan zichzelf en heeft schijt aan het commerciële succes. Maar de echtheid helpt de kwaliteit van het album niet altijd. Het geheel is af en toe rommelig en lijkt ondoordacht. Truck is een ruwe diamant die als hij geslepen zou worden, veel beter tot zijn recht zou komen.