John Mayall – Nobody Told Me

Waardering

7

8

De meeste mensen in de leeftijd van John Mayall doen het rustig aan en genieten van hun oude dag. Zo niet Mister Mayall. Deze vijfentachtigjarige besloot dat het tijd was voor een nieuw studio-album, zijn zesendertigste inmiddels. Het bestaat uit een aantal covers (zeven) en de laatste drie tracks zijn van eigen hand.

Voor Nobody Told Me benaderde hij een aantal gitaristen die hij bewondert om te vragen of ze gast-gitarist wilden zijn op deze plaat. En dat zijn behoorlijke namen: Joe Bonamassa, Alex Lifeson, Todd Rundgren, ‘Little’ Steven Van Zandt, Larry McCray en Carolyn Wonderland leverden een bijdrage aan deze plaat. Kan senior Mayall zich staande houden tussen zoveel gitaargeweld?

Het antwoord op de vraag is een volmondig ja! De openingstrack What Have I Done Wrong kent een bijdrage van de koning van de hedendaagse bluesmuziek, Joe Bonamassa. Zijn hand is duidelijk terug te horen. Het is een uptempo bluesnummer met een rijk arrangement en goed klinkende blazers. Ook de zang van Mayall klinkt als in zijn beste dagen. Bonamassa scheurt er lekker op los, op de manier die we van hem kennen. Het is een funky en swingend geheel.

De naam die niet zo voor de hand ligt als je aan blues denkt, is Alex Lifeson. Hij is voornamelijk bekend van de prog-rock band Rush. Zijn bijdrage beperkt zich tot Evil and Here To Stay. Zijn gitaarspel is niet zo prominent aanwezig als dat van Bonamassa maar er schuilt wel degelijk een rauwe bluesgitarist in Lifeson, zij het met een Rush-randje.

De Amerikaanse alleskunner Todd Rundgren etaleert zijn skills in That’s What Love Will Make You Do. Voordat Rundgren zich toelegde op de progressieve rock, speelde hij in de jaren zestig van de vorige eeuw in een bluesband. Zijn solo, ongeveer halverwege het nummer, spat uit de speakers en wordt met veel gevoel gespeeld. De zang van Mayall is iets meer ingetogen, maar sterk.

John Mayall verdient de bijnaam ‘Godfather Of British Blues’ meer dan wie dan ook. Met zijn legendarische band The Bluesbreakers is hij mede-verantwoordelijk voor de carrières van onder andere Eric Clapton, Mick Fleetwood en Peter Green. Mayall leeft voor de muziek en toert dit jaar door Europa en de Verenigde Staten om zijn eigen vijfentachtigjarige jubileum te vieren en zijn nieuwe release te promoten. Nobody Told Me is een plaat die blues ademt in elke groef en een verrijking van het toch al indrukwekkende oeuvre van John Mayall.