Karen Damen – Een Ander Spoor

Waardering

7

Bijna twee jaar na haar laatste optreden als de “originele rosse” van K3, is Karen Damen teruggekeerd in de muzikale spotlight. Vorige week bracht de Vlaamse zangeres haar eerste soloplaat uit, iets waar ze altijd al van droomde. Wie denkt dat Karen opnieuw zingt over oma’s aan de top en kleine gele visjes zit goed fout.

Karens weg naar een eigen album werd ‘bruut’ verstoord toen ze samen met Kristel en Kathleen in 1995 gevraagd werd om wat liedjes in te zingen voor de meidengroep K3. Nou ja, bruut… Het was de bedoeling dat K3 de Vlaamse versie van de Spice Girls zou worden. De fans bleken alleen niet ouder te zijn dan tien jaar. Toch behoren Karen, Kristel en Kathleen inmiddels tot cultureel erfgoed in de Benelux. Met 3,5 miljoen verkochte platen, tien #1-albums en uitverkochte tournees bereikten Karen en haar vriendinnen successen hier waar de Spice Girls alleen maar van konden dromen.

Na bijna achttien jaar vonden Karen en Kristel (Kathleen werd al eerder ingeruild door Josje) het wel welletjes en gaven zij in 2015 de fakkel door aan drie nieuwe meisjes. Karen groeide in Vlaanderen uit tot een televisie-icoon met vijf eigen programma’s. Eén van die programma’s is Karen Maakt Een Plaat. In de serie is te zien hoe de Antwerpse haar album maakt, een concert voorbereidt en op zoek gaat naar haar nieuwe sound. Die zoektocht (vol bloed, zweet en tranen) resulteerde tot Een Ander Spoor: Karens solodebuut.

Niet geheel onverwachts heeft Karen de glitterjurkjes en de ‘oyalele’s’ aan de wilgen gehangen. Karen is tenslotte een volwassen vrouw van 42. De eerste en tevens de titeltrack van Een Ander Spoor zet de toon gelijk goed. Met haar zachte ‘G’, rollende ‘R’ en hese stem zingt Karen: “Deuren die ik niet open als ik die ene kies/Levens die ik niet leef en die ik voorgoed verlies.” De switch naar de serieuze Karen is wel even wennen. Mocht je ooit K3-fan zijn geweest, is het moeilijk voor te stellen dat Karen ook ouder is geworden en niet voor eeuwig met vlechtjes in het haar blijft rondspringen.

“Ik was aan de buitenkant die stoere vrouw/Maar jij, ging zonder blozen aan de haal met mij”, zingt Karen hoogstwaarschijnlijk tegen haar man Antony – die de plaat produceerde – in het nummer Mona Lisa. “De rosse van K3” was voor het publiek altijd de rebelse van K3, met haar pittige felrode haar, tongpiercing en tattoo op haar bovenarm. Inmiddels heeft Karen bruin haar en stoer is ze nog steeds, maar in Mona Lisa klinkt ze liever en zachter dan ooit. Het frisse nummer geeft je lentekriebels.

Mevrouw Damen heeft liedjes geschreven die dichtbij haar staan. Astronaut is hier een perfect voorbeeld van. De track die Karen schreef voor haar zoontje is een van de hoogtepunten van het album. “Jij niet meer tussen ons in bed/Kies is voor haar een bruidsboeket/Mag ik nog heel even naast je staan?” Haar zoontje is pas net acht jaar, maar Karen ziet nu al op tegen het moment dat ‘ie het ouderlijk nest verlaat. Schattig.

Op het catchy Binnen Voor De Regen na, kiest Karen voor ingetogen nummers die geproduceerd zijn door haar man. Speelt Karen daarmee op safe? Misschien, maar persoonlijker gaan we het ex-K3’tje niet krijgen.