Kid Cudi – Entergalactic

Waardering

7

Het is geen geheim dat Kid Cudi graag een blowtje opsteekt. Sterker nog: de rapper bevindt zich zo vaak in hogere sferen dat hij zichzelf ooit betitelde als The Man On The Moon. Inmiddels heeft hij onder deze noemer drie succesvolle albums uitgebracht en is het tijd om zijn horizon te verbreden. Met Entergalactic doet hij dit letterlijk. Zijn nieuwe project gaat verder dan muziek en dient als soundtrack voor zijn eigen gelijknamige Netflix-film.

Waar Kid Cudi ooit nog rapte dat The Sky Might Fall, lijkt the sky nu vooral the limit. Somberheid maakt plaats voor opgewektere teksten en dat is Kid Cudi gegund. Het is een draai van 180 graden, juist met zijn donkere en verdrietige teksten veroverde de zelfbenoemde Lord Of The Sad And Lonely de rapwereld. Een bewuste keuze: Kid Cudi vertelt in een interview uit 2014 dat hij kinderen wil laten weten dat ze niet alleen zijn met hun donkere gedachten.

Entergalactic is niet de eerste keer dat Kid Cudi zich aan een soundtrack waagt. Op Man On The Moon: The End Of The Day poogde de rapper zijn eigen leven een soundtrack te geven onder te titel Soundtrack 2 My Life. Een track die verre van vrolijk bleek. Teksten als ‘But they all didn’t see / The little bit of sadness in me’, lagen Kid Cudi toen nog op het hart. Inmiddels lijkt alles anders.

Na wat kenmerkende en gecultiveerde ‘cudi hums’ opent de rapper op New Mode het album met de tekst: ‘Finally got my head right, it’s a new me / It’s like I got heaven in my sights now, beauty I see’. Het donker heeft  plaatsgemaakt voor kleurrijke, vrolijke teksten. Ook op single Do What I Want rapt Kid Cudi over dit gevoel en geeft hij aan eindelijk te kunnen doen wat hij echt wil.

Toch is het Angel dat het opvallendst breekt met de ‘oude’ Kid Cudi. Ooit gaf de rapper nog aan dat hij liever niet over de liefde rapte omdat dat toch allemaal mislukkingen waren. Toch is Angel een subtiele ode aan een vrouw die schitterend past binnen het geluidspalet van Kid Cudi. Ook op Ignite The Love en In Love laat de rapper zich van mijn romantische kant horen.

Hoogtepunt van het album is Willing To Trust. Een heerlijke laidback track die voelt als het einde van een fijne en warme zomeravond. Hierop vertrouwt Kid Cudi rapper Ty Dolla $ign terecht met zijn vocalen en smelten de stemmen van het duo perfect samen. Hier komt tijdens de Entergalactic-film de muziek ook het best tot zijn recht en waan je je even in de door de rapper zo geliefde ruimte.

Entergalactic eindigt met Somewhere To Fly. Een track waarop Kid Cudi zingt zich bevrijd te voelen door de liefde. De vraag is natuurlijk of dit autobiografisch is, maar muzikaal is dit goed te horen. The Man On The Moon blijkt veel meer in zijn mars te hebben dan sombere tracks. Tel daar zijn recente filmrollen en deze Netflix-film bij op en je kunt wel stellen dat Kid Cudi op het punt staat zijn carrière naar een nieuwe dimensie te lanceren.