Latifah – Van Meisje Naar Een Vrouw

Waardering

8

Vier jaar geleden ging Latifah (24) viral na haar freestyle bij 101Barz. Haar rapskills bliezen menig artiest in de game omver en sindsdien gaat het hard met de Amsterdamse diva. Zo scoorde ze aan aantal platina platen, tekende ze bij TopNotch en bracht ze haar debuut-ep On My Way uit. Nu is het tijd voor het vervolg. Een echt album. Van Meisje Naar Een Vrouw heet het. Een plaat met zestien tracks die – zoals de titel al verklapt – Latifah’s persoonlijke ontwikkeling omschrijft.

“Op dit album hoor je al mijn kanten terug: gangster, diva, moeder – ik ben het allemaal”, zegt Latifah. Dat bewijst ze alleen al de opening van de plaat What’s Up (Freestyle). Een freestyle als eerste track van je eerste album; Latifah gaat terug naar hoe haar carrière begon. ‘Motherf***er, show geen billen ben geen Shin Chan/N***as zeggen my thing flt, my ting peng/Ik heb je al gezegd dat ik f***ing lit ben.’ Zo, dat je het even weet. Met Latifah moet je niet te sollen hoor.

Maar Latifah is niet alleen vrouw waar de ‘stoere’ mannen het van in hun broek doen. Ze is kwetsbaar. ‘Ze kunnen zeggen wat ze willen/Maar ik ben in love met je lifestyle’, rapt ze op Lifestyle dat gaat over de roze wolk van verliefdheid en dat je van iemands fouten gaat houden. Herkenbaar hè? Op Spijt Me (samen met Tabitha) heeft Latifah het juist over haar eigen fouten waarvoor ze zich verontschuldigd tegenover haar liefje. Hopelijk wordt deze een single. Een schattige track – want haar dochtertje is er ook op de horen – en de productie is heerlijk poppy.

Latifah zou Latifah niet zijn als er ook geen nummers op staan voor de kadetten. Correctie: schuddende kadetten. Bounce Back is er zo een. Of Safe bijvoorbeeld. Zelfs de stijfste muurbloempjes gaan hier een beetje van wiebelen. Beide tracks hebben een sexy en heet zomers riedeltje, beetje reggaeton en harde spits. Harde wat? Is raptaal. Betekent: een rapper die rijmt.

Het absolute hoogtepunt van het album is misschien wel Latifah’s dieptepunt. Op het nummer Papa doet ze een boekje open over de relatie met haar vader. Teksten als ‘Ik wil wel met je zijn/Maar ik bloed papa’, ‘Ik heb je vaak gesmeekt: Papa nee, papa nee’ en ‘Je showde me love overdag/Maar raakte me aan in de nacht’ komen wel even binnen – zó hartverscheurend. Waarschijnlijk snap je nu al waar Papa over gaat. Begin dit jaar vertelde Latifah in gesprek met Humberto Tan al over het misbruik dat ze al klein meisje vroeger heeft meegemaakt. Dat ze er nu een liedje over heeft gemaakt en dapper en prach-tig.

“Gangster, diva en moeder”, zei Latifah toch? Voeg daar ‘queen’ maar aan toe. Latifah is de absolute rapqueen van Nederland. Ze is veelzijdig, heeft teksten die je raken of juist opbeuren, en spit (je weet nu wat het is) als een baas. Van Meisje Naar Een Vrouw is een debuutalbum om trots op te zijn, Latifah.