Laufey – Bewitched

Laufey - Bewitched
Bewitched is de tweede lp van Laufey

Waardering

8

De term ‘crooner’ wordt veelal gebruikt om zangers te beschrijven die met zachte en melodieuze zangstijl een intieme en emotionele verbinding met de luisteraar tot stand brengen. Luide uithalen en vocale excessen worden doorgaans vermeden en de songteksten zijn vaak romantisch en sentimenteel van karakter. Bekende vertolkers zijn Frank Sinatra, Andy Williams en de onlangs overleden Tony Bennett. Toch zijn er vrouwelijke crooners (al worden zij de laatste tijd vaak aangeduid met de term ‘songstress’) zoals Ella Fitzgerald, Doris Day en – van recentere datum – Madeleine Peyroux. Aan dit indrukwekkende lijstje namen kan met het verschijnen van haar tweede lp Bewitched een nieuwe naam worden toegevoegd: Laufey.

De IJslandse zangeres, tekstschrijver, pianist, gitarist en cellist Laufey begon haar carrière – zoals dit steeds meer regel dan uitzondering begint te worden – met het delen van muziek op platforms zoals YouTube en SoundCloud. Dit nam een vogelvlucht in het corona-tijdperk en al snel na het opheffen van alle maatregelen bracht ze in augustus 2022 haar debuutalbum Everything I Know About Love uit. Deze plaat werd, weliswaar in kleine kring, alom geprezen.

Opvolger Bewitched zal zonder enige twijfel meer aandacht genereren, want haar vermogen om genres als jazz, pop en folk te combineren, samen met haar opvallende vocale vaardigheden is het afgelopen jaar niet onopgemerkt gebleven. Zo stond ze bijvoorbeeld dit jaar voor het eerst op het North Sea Jazz festival in Rotterdam waar zo’n 2000 bezoekers ademloos luisterden naar onder andere titeltrack Bewitched. ‘What’s going on? /I’ve never been through this all-consuming fire fuming /Cursing at the moon and losing.’ Verwondering over het voelen van verlangen staat centraal in dit mierzoete, maar omarmende liefdesliedje dat niet zou misstaan in menig Disney-tekenfilm.

Het 48-minuten durende album begint overigens in jazzy jaren-vijftig stijl, inclusief close harmony en drum-brushes met het lied Dreamer. Binnen luttele seconden wordt de wereld voorzien van een pastelfilter met de voor dat decennium kenmerkende en toonaangevende kleuren lichtblauw, mintgroen, zachtroze en lavendel. Het lied Second Best vertolkt de kwetsbaarheid van de liefde dusdanig beklemmend mooi dat je eerder het gevoel hebt te luisteren naar de doorleefde stem van een Jo Stafford dan de stem van de vierentwintig jaar jonge nieuwkomer Laufey. ‘I loved you so much that I settled for less /Oh, you were my everything and I was your second best.’ Bitterzoete hartzeer bezongen als onvermijdelijk deel van het menselijk bestaan. Pure kwaliteit in alle facetten: tekst, arrangement, productie en kraakheldere zang.

Naast dat alles heeft Laufey ook nog een portie lef in de aanbieding. Je moet het namelijk maar durven om op deze leeftijd je te wagen aan een cover van het nummer Misty; in 1954 gecomponeerd door Erroll Garner en van tekst voorzien door Johnny Burke. Misty werd eerder vertolkt door onder anderen Etta James, Sarah Vaughan en Julie London. De uitvoering van Laufey is zacht en melancholisch met een meeslepende en sensuele kwaliteit, maar is meer een cover van oude opnames, dan haar eigen interpretatie. Ze lijkt hier nog net te jong om iets eigens toe te voegen. Desalniettemin zijn haar bijzondere stemgeluid en stembeheersing van hoogstaande kwaliteit en op alle veertien liedjes eenvoudigweg exceptioneel. Naast alle lazy jazz en easy listening laat Bewitched ook ruimte voor een wat meer popgeluid en her en der wat Zuid-Amerikaanse ritmepartijen, waardoor de plaat als geheel niet gaat vervelen.

Met Bewitched levert Laufey een meer dan waardig vervolg op haar debuutalbum Everything I Know About Love af. Ze weet sentimentele introspectie poëtisch te verwoorden, zonder dat het zweverig of kitscherig wordt. Bewitched is een album vol tederheid, romantiek en verlangen waarmee Laufey als jonge crooner of songstress (gelang uw voorkeur) een grote stap zet richting de status van wereldster.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat