LCD Soundsystem – Electric Lady Sessions

Waardering

8

LCD Soundsystem had in 2017 een enorm succesvolle comeback met album American Dream. Nu probeert de band oudere nummers uit het repertoire nieuw leven in te blazen met live-album Electric Lady Sessions.

LCD Soundsystem kwam al eerder met een live-album, genaamd London Sessions. Nu maken ze er eentje in hun thuishaven New York. En ze hebben niet zomaar een studio uit de hoge hoed getoverd: de Electric Lady studio werd door rocklegende Jimi Hendrix gekocht en omgebouwd tot muziekstudio. Sindsdien hebben vele bekende namen er opgenomen, waaronder Bob Dylan, Daft Punk, Kanye West en David Bowie.

Seconds, de albumopener en eerste cover, begint bombastisch en groots. Een lekker disconummer om er in te komen. Dan komt het bekende American Dream van het vorige album. Hoewel het nummer niet veel afwijkt van zijn voorganger, is de live-versie toch emotioneler geladen. Er zit veel meer zwaarte achter de synth en de vocals zijn meer sentimenteel, bijna ontroerend. Get Innocuous heeft meerdere live-versies, maar dit lijkt wel de opperversie van het nummer. Het is net alsof je in het spel Space Invaders stapt en jezelf schrap moet stellen om wat vijandige ruimteschepen neer te schieten.

Tonite heeft met deze versie een sneller tempo en voller geluid. Meerdere achtergrondvocals worden toegevoegd, die het nummer net dat meer ‘oomph’ geeft dan de originele versie. Dan komt een lekkere cover van Chic, het welbekende I Want Your Love, die LCD Soundsystem naar eigen hand hebben gezet. Het nummer oh babyerg denken aan de soundtrack van Twin Peaks (zoek het op en je begrijpt wat we bedoelen).

Misschien denk je wel, waarom zou ik een live-album luisteren als de originele nummers al bestaan? Nou, omdat LCD Soundsystem echt een liveband is. Dit album geeft de originele nummers een beetje meer, één omdat het live is opgenomen, én twee omdat de muziek op deze manier veel meer leeft. Je hebt eigenlijk niet echt door dat het live is, en dat is dan weer de kracht van LCD Soundsystem. Alles klinkt zo verkeerd dat het op de een of ander manier toch klopt. Eigenlijk is het ‘maar’ een kakofonie van verschillende elektrische en digitale geluiden die op een melodische manier in elkaar vloeien tot een perfect discopopliedje. LCD Soundsystem zorgt er keer op keer voor dat dance muziek nooit doodgaat, en om dat met een album te doen van nummers die al bestaan, nou, dan zeg je zeker wat.