Lee Fields & The Expressions – It Rains Love

Waardering

8

De afgelopen jaren waren zwaar voor de retro soul-liefhebbers met het verscheiden van Sharon Jones en Charles Bradley. Gelukkig is er nog ‘one man still standing’: Elmer ‘Lee’ Fields. Hij nam destijds Charles Bradley mee op tour en Sharon Jones was zijn achtergrondzangeres. Lee Fields zit nu vijftig jaar in het vak, na wat succes in de jaren zestig en zeventig ging het in de jaren tachtig stukken minder.  Hij besloot de pijp aan Maarten te geven en als makelaar of restauranteigenaar aan de slag te gaan. Maar zijn vrouw was het daar niet mee eens, aldus Fields: ‘My wife stopped me, man, she told me ‘stick to what you know.’ Vanaf de jaren negentig keerde het tij langzaam, maar zijn tweede carrière kwam pas echt op gang toen hij tekende bij het New Yorkse platenlabel Desco, het latere Daptone Records. Vooral de doorbraak van Amy Winehouse zorgde voor hernieuwde aandacht voor deze ouderwets goede retro soul.

Zelden zal er een soul album verschenen zijn met een meer poëtische en passende titel dan It Rains Love. Het is het zesde album van Lee Fields & The Expressions sinds hun hernieuwde doorbraak. Waar gospel een religieuze uplifting versie van de blues is, vormt soulmuziek de profane tegenhanger van gospel. Ook deze plaat staat bol van liefde, relaties, verlangens en een snufje god. Ballads en midtempo nummers wisselen elkaar aangenaam af in een productie die net zo goed veertig jaar geleden had kunnen verschijnen. Toch doet het album nergens gedateerd aan, de muziek en thema’s blijven universeel. De strak spelende The Expressions zorgt voor een fraai, funky en soulvol raamwerk waarbinnen Lee Fields naar hartenlust los kan gaan.

De albumopener, het prachtige It Rains Love, grijpt de luisteraar gelijk bij de kladden. Een fijn basloopje en zacht dwingende hihats zetten de toon, waarna Lee Fields uitbarst in een ode aan zijn geliefde. “You’re my sun when clouds roll through / It rains love when I’m with you”. Aanzwellende strijkers, ondersteund door blazers maken het plaatje compleet. Blessed With The Best borduurt hierop voort en de onvoorwaardelijke liefde spat van de groeven af. Het nummer lijkt geschreven voor zijn vrouw Christine, waarmee Fields al vijftig jaar lief en leed deelt. Ongetwijfeld put hij in de overige nummers ook meermaals uit deze bron, aangezien hij meer begaan is met liefde dan met liefjes.

Will I Get Off Easy is het muzikale relaas van de wat schoorvotende man die zich afvraag of hij thuis nog wel welkom is na een avond stappen. Een schoolvoorbeeld van een goed soulnummer. Een vertwijfelde zanger tegen de achtergrond van strijkers, piano, gitaar en een swingende blazerssectie. Love Prisoner is muzikaal wat meer staccato, maar met eenzelfde bezieling gezongen. “They say all is fair in love and war”.  Het album wordt afgesloten met twee nummers die qua titels de bezieling van Lee Fields & The Expressions samenvatten: God Is Real en Love Is The Answer.

Met It Rains Love heeft Lee Fields & The Expressions het eigen oeuvre verfraaid en de soulliefhebber een groot plezier gedaan. Ruim een halfuur Lee Fields & The Expressions is natuurlijk veel te weinig, maar het past goed in die andere retro trend om terug te keren naar vinyl. De langspeelplaat mag maximaal veertig minuten duren, anders gaat dit ten koste van de kwaliteit. Zo wordt je wel op een prettige manier gedwongen om meer te genieten van deze tien juweeltjes, die nu niet kunnen verdrinken in overdaad. Kies je niet voor vinyl, dan krijg je op de cdversie nog een bonusnummer. Lee Fields & The Expressions blijft de lat hoog leggen en gelukkig maar. Het levert een prachtige, gevoelige en doorleefde soulplaat op die liefde als antwoord op alles centraal stelt.