Lil Durk – Almost Healed

Almost Healed

Waardering

6

De weg naar de top is niet altijd lineair. Rapper Lil Durk is hiervan een van de zoveelste voorbeelden. Inmiddels staat hij met hits als The Voice en Laugh Now Cry Later hoog aan deze spreekwoordelijke top. Om hier te komen moest hij echter uit een diep dal kruipen. In 2020 verloor hij zijn beste vriend en collega-rapper King Von en nog geen jaar later liet zijn broer ook het leven als gevolg van geweld. Op Almost Healed doet Lil Durk een poging om al deze emoties een plekje te geven, maar meer dan een poging is het helaas zelden.

Opener Therapy Session is een spoken word-track, ingesproken door Alicia Keys. Zij doet zich voor als therapeut voor de rapper en zet al deze traumatische gebeurtenissen op een rijtje. Met een empathische blik richting de rapper spreekt zij woorden uit als “I can only imagine how painful that must’ve been”. Ook geeft Keys een voorzet aan Lil Durk om zich goed open te stellen. Zo eindigt de de track met de woorden “I wanna hear from Durk Banks”, de echte naam van Lil Durk.

Dit is precies wat Lil Durk op de volgende tracks doet. De normaliter vrij stoere rapper toont zich van een kwetsbare en reflecterende kant die hij en zijn collega’s zelden laten zien. Op Pelle Coat blikt hij terug op zijn leven en trekt hij conclusies als “Where I’m from, you don’t get old”. Deze nieuwe content doet echter geen afbreuk aan de stijl van de rapper. Ook op diepere tracks heeft hij het vermogen om zijn rap en zang goed te combineren.

Hoogtepunt van het album is All My Life: een verrassende samenwerking met J. Cole. Met een vrolijk kinderkoor op de achtergrond lijkt Lil Durk voor even afstand te nemen van het zware leven in Chicago. J. Cole toont zich in topvorm en rapt dat Durkio tegenwoordig op “some positive shit” is. Durk zet hier nog extra kracht bij met “You can’t blame me on my past/No more”. Je hebt als luisteraar het gevoel dat je luistert naar een grote verandering in de mentale gesteldheid van de rapper, maar niets blijkt minder waar.

Het masker gaat weer op en Durk Banks maakt plaats voor Lil Durk. Het was juist de thematiek en de introspectieve blik van de rapper die je als luisteraar bij de strot grepen. Wel zijn er nog steeds losse flodders aan kwetsbare momenten, maar veel te weinig om dit project voor 21 tracks lang interessant te maken. Absoluut dieptepunt is Big Dawg met Chief Wuk.

Natuurlijk zijn er wel tracks als Never Imagined met Future en Stand By Me met Morgan Wallen die het luisteren waard zijn, maar deze lijken wel van een ander album te komen dan de sterke intro. Dat is dan ook precies het probleem van Almost Healed. Lil Durk maakt de fout die veel van zijn collega’s lijken te maken: een veel te lang album uitbrengen dat niet als een geheel klinkt. Helaas lijkt dit in het streamingstijdperk de sleutel tot succes te zijn. De kans is groot dat er flink wat hits van dit album zullen komen, maar het album als geheel zullen de meeste luisteraars over een maand alweer vergeten te zijn.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat