Lil Kleine – Jongen Van De Straat

Lil Kleine - Jongen Van De Straat

Waardering

6

7

7

Het album waar drie jaar keihard aan gewerkt is, aldus Lil Kleine. Zijn vaste producer Jack Shirak is veel te horen op Jongen van de Straat. Daarnaast zijn Yung Felix en Reverse ook de producers van een aantal tracks. Het album bestaat maar liefst uit 22 tracks. Deze gaan, ja ja, het zal eens niet bij de grote kleine man, vooral over geld en zijn vrouw.

Zoals we Lil Kleine kennen gaat het veel over geld in zijn nummers. In zijn eerste track Cijfers, maakt hij dan ook duidelijk wie er de ‘baas’ is van de rapscene. Kleine is niet verlegen en vindt zichzelf nogal wat. ‘Dat ik zo dik ga/Terwijl ik zo normaal doe’, nou laat dat het publiek maar bepalen.

Wat verder opvalt aan het album is dat de woorden ‘vrouw’, ‘bossen’ en synoniemen voor ‘geld’ in groten getale terug te vinden zijn. Eigenlijk gaat het album alleen maar over hoeveel geld Kleine heeft en hoeveel hij van zijn vrouw houdt. Na drie jaar aan een plaat gewerkt te hebben, is er toch wel meer langsgekomen dan je vrouw en geld? In zijn track Lio Zíon maakt hij natuurlijk een uitzondering. Hier zingt en rapt hij over zijn zoon Lio. En hier laat hij ook een iets zachtere kant van zichzelf horen.

Wie natuurlijk niet kan ontbreken op het album is Ronnie Flex. Ronnie en Kleine zijn samen doorgebroken met het nummer Drank & Drugs en hebben hun muzikale carrière aan elkaar te danken. Dat Ronnie op Jongen van de Straat staat, is dus zeker geen verrassing. De track die ze gemaakt hebben is Vandaan. Dit is een lekker bouncy nummer, dat snel in je hoofd blijft zitten. Dit duo blijft altijd top samen. De autotune stem van Ronnie erdoorheen is lekker en blijft erg hangen.

Een track die ook een andere kant van Kleine laat zien is Ondersteboven. Een gevoelig nummer, waarin hij zijn liefde uit voor zijn vrouw: Jaimie Vaes. Met de track Ogen covert Lil Kleine het lied Zijn Het Je Ogen van Koos Alberts. Deze heeft hij in een heel nieuw jasje gestoken in samenwerking met Frenna en Maleek Berry. Nieuw op het album is dan ook de Engelse taal. Maleek Berry en Wizkid zijn de twee buitenlandse rappers die beiden op het album staan. Maleek Berry zit dus in Ogen en Wizkid in Aan je zitten.

Financieel Beleid is een echte ‘klassieker’. Dit is het een na laatste nummer op het album en zeker niet een van de minste. Een ‘klassieker’ omdat je hier de Lil Kleine hoort die we kennen. Trots op het feit dat hij zijn broer een miljoen heeft gegeven en trots op het feit dat hij blijkbaar een vijfsterrenhotel in Lloret de Mar heeft gesloopt. Want rappen over geld, dat kan deze ‘stoere’ man als de beste.