Lizzo – Cuz I Love You

Waardering

8

9

De funky sensatie van 2019 is Melissa Viviane Jefferson, beter bekend als Lizzo. Na de lancering van Juice, de eerste single van haar derde studioalbum Cuz I Love You, ging het wereldwijd hard. Vele optredens in vele bekende talkshows en ook in Nederland was zij al een aantal malen te gast bij verschillende radioprogramma’s. Telkens valt haar overweldigende spontaniteit en vooral muzikaliteit op. Live optredens worden steevast een feestje als Lizzo met haar achtergrondzangeressen de Big Grrrls los gaan in de radiostudio.

Sinds 2013 timmert deze oorspronkelijk uit Houston afkomstige zangeres, rapper, muzikante en songwriter aan de weg. Een gestage stroom singles verschenen, waarmee ze lokaal bekendheid verwierf in haar nieuwe thuishaven Minneapolis. Na een jeugd waarin zij worstelde met haar gewicht, heeft ze het roer radicaal omgegooid en bezingt zij vooral ‘ body positivity’, seksualiteit en diversiteit. Eerdere singles als Fitness en Boys lieten deze thema’s al goed naar voren komen, evenals de al genoemde derde albumtrack Juice: ‘Mirror, mirror on the wall / Don’t say it, ’cause I know I’m cute (Ooh, baby).

Het album opent met de titeltrack, een soulvol werkje met fraaie uithalen. Lizzo geeft gelijk haar visitekaartje af als begenadigd soul- en funkzangeres. Hierna wordt het tempo opgeschroefd met stevige rap in Like A Girl, funk in Juice en dan met het stevig stampende Soulmate waarin rap en zang vloeiend stuivertje verwisselen. De stijl van het nummer doet een beetje denken aan de staccato nummers die jarenlang het handelsmerk van Beyoncé waren, maar wel op een eigenzinnige Lizzo-wijze ingevuld.

In Tempo, wordt Lizzo bijgestaan door hiphoplegende Missy Elliott. Hedendaagse trap meets hiphop, met fraaie klanken en diepe bassen. De tweede gast die zijn stem bij die van Lizzo voegt is Gucci Mane op het nummer Exactly How I Feel. De combinatie van scheurende bas, felle zang van Lizzo en de relaxte flow van Gucci Mane zorgt voor de volgende voltreffer. In Better In Color komt haar focus op diversiteit goed naar voren: ‘You can be my lover / ‘Cause love looks better in color’. De afsluiter Lingerie is een relaxte en groovy track, waarbij een jazzy bas wordt bijgestaan door een funky gitaartje terwijl de drums fraaie accenten toevoegen. Lizzo zelf gaat weer helemaal los, waarbij wederom blijkt wat een prachtig stemgeluid deze dame heeft. Van fluisterende zang, tot diep doorleefde uithalen, het hele spectrum trekt voorbij.

Cuz I Love You is een heerlijk album, een en al feest. Hoewel Lizzo niet direct een geheel nieuw geluid laat horen, weet zij een veelheid aan stijlen op een sublieme wijze tot een geheel eigen feestbrouwsel te maken. Met zeker de helft van de tracks kun je moeiteloos de dansvloer vullen, terwijl de rest van het album de vele talenten van Lizzo laten ‘shinen’. Soepele rap, soulvolle zang, funky en rauwe uithalen. Door de nummers heen is ze ook nog op de dwarsfluit te bewonderen, niet direct het meest alledaagse instrument. Hoewel het qua sound weer wonderwel aansluit op funk uit de jaren zeventig waarin je ook op de gekste momenten tegen de dwarsfluit aanliep, zoals bijvoorbeeld in Dusic van Brick. Van alle genres die Lizzo beheerst past het label funk wellicht het beste. De continue groove, de speelsheid en vrijheid die het album uitademt is ‘funky as hell’.