LP – Heart to Mouth

Waardering

6

7

Soms duurt het even voordat een artiest zijn of haar grote doorbraak beleeft. En in het geval van de Amerikaanse zangeres Laura Pergolizzi duurde het maar liefst vijftien jaar. In 2001 bracht ze op 20-jarige leeftijd haar debuutalbum Heart-Shaped Scar uit, dat geen denderend succes werd. In 2016 lukte het dan eindelijk: met het mooie nummer Lost On You veroverde ze de Europese hitlijsten. Van Frankrijk tot aan Rusland sloeg het nummer enorm aan. De cijfers liegen er niet om: meer dan 200 miljoen weergaven op YouTube.

Precies twee jaar na de release van het vorige album is het tijd voor nieuw materiaal van LP. Heart To Mouth is een persoonlijk album, waarin de zangeres haar ziel blootlegt. De titel slaat dan ook op de ‘verbindingslijn’ die, wanneer ze zingt, ontstaat tussen haar hart en haar mond.  Het album begint met het sfeervolle Dreamcatcher, waar de aandacht meteen wordt getrokken door de bijzondere zangstem van Pergolizzi.

Door het hele album heen heeft LP haar diepste emoties verpakt in een vrolijke sfeer. Zelfs het nummer Special, dat over een onlangs overleden vriend van de 37-jarige zangeres gaat, weet ze om te zetten in een vrolijk en melodisch rocknummer. De combinatie van haar zang met de muziek en het ritme doet denken aan lang vervlogen tijden. Niet heel vreemd, want Pergolizzi noemt onder meer The Beatles en The Rolling Stones als haar inspiratiebronnen.

Tot dusver niets geks, maar toch is er iets wat de muziek van LP op sommige momenten een beetje onprettig maakt om naar te luisteren. De markante stem van de zangeres is duidelijk een love it or hate it-gevalletje. Op sommige tracks is er niets vreemds aan de hand en is het fijn om naar Pergolizzi’s stem te luisteren, want haar stem past echt prima bij de muziek en sfeer die ze wil neerzetten. Het probleem is alleen dat ze soms iets te veel haar stem laat horen in de vorm van langdurige uithalen, gegil en geschreeuw. Met name op het nummer The Power is dat meerdere malen te horen. Wat het toevoegt is niet helemaal duidelijk en het is niet fijn om aan te horen. Zeker na een paar luisterbeurten kan zulk geluid enigszins gaan irriteren.

Dus wat nou als Laura Pergolizzi die uithalen en het gegil in sommige nummers in het vervolg weglaat, maar wel de rest van haar zangkunsten en de sfeervolle en ritmische muziek behoudt? Dan wordt haar muziek vast nog beter en plezieriger om naar te luisteren. Want een aardig album neerzetten? Dat kan ze zeker. Heart to Mouth is een prima album dat de luisteraar een inkijkje geeft in het leven van Laura Pergolizzi. Die directe lijn tussen haar hart en haar mond, waar de albumtitel op gebaseerd is, komt zeker over. Al met al is Heart to Mouth een prima opvolger van megahit Lost On You.

    Wat vind jij van deze plaat?