5 Seconds Of Summer – CALM

CALM

Waardering

8

CALM, het nieuwe album van de Australische band 5 Seconds Of Summer is intrigerend, spannend en boven alles enorm goed gemaakt. Geen enkele track is opvulling en de band weet je aandacht makkelijk te trekken en vast te houden. Daarnaast laat dit album zien dat ze ballen hebben. De lp is wederom een stap verder verwijderd van hun oude vertrouwde poppunkgeluid en gevuld met gevoelige persoonlijke liedjes die refereren aan de ervaringen die hen als persoon hebben gevormd.

Het album begint met een stukje acapella en meteen wordt je aandacht getrokken. Vervolgens begint leadzanger Luke Hemmings te zingen en het klopt gewoon. De bas- en drummelodieën van Calum Hood en Ashton Irwin voeren de spanning verder op tot een hoogtepunt dat uitmondt in het refrein. ‘Red, red desert, heal our blues/I’d dive deeper for you.’

Ook de track die daarop volgt, No Shame, stelt alles behalve teleur. De klanken van de gitaar van gitarist Michael Clifford zijn een stuk luchtiger. De lyrics zijn dat zeker niet. ‘Diggin’ my grave to get a reaction/Changin’ my face and callin’ it fashion/Got no shame/I love the way you’re screaming my name.’ De songtekst refereert aan hoe de band de maatschappij ziet. Een maatschappij waarin social media een steeds grotere rol speelt.

Als je meer houdt van een uptempo track gevuld met voornamelijk basmuziek, is Teeth een aanrader. Deze song is een heerlijke headbanger die wederom de veelzijdigheid van de band laat zien. De grote aanrader en tevens ook favoriet van het album is echter het liedje dat na Teeth komt, Wildflower. Wanneer je deze plaat voor het eerst hoort en de pop-punk 5SOS nog in je achterhoofd hebt, gaat dit een hele switch zijn. Waar Hemmings meestal de hoofdvocals voor zijn rekening neemt, is het in dit geval bassist Calum Hood die de lyrics voor zijn rekening neemt. En dat is een heerlijke afwisseling. Zijn stemgeluid in combinatie met de jaren 80 muziekvibe, maken het liedje upbeat en vrolijk.

Na Wildflower volgen een aantal emotionelere liedjes die in tegenstelling tot de voorgaande platen een stuk intiemer en kleinschaliger zijn. Zo gaat Not In The Same Way over een beginnende relatie waarin alles in eerste instantie chaotisch verloopt en je probeert je partner beter te leren kennen. De emotionele vibe komt tot een hoogtepunt in de track Lonely Heart. Dit liedje begint klein en intiem met het geluid van een akoestische gitaar gevolgd door de zang van Hemmings. ‘Can I have a second chance?/Can I have another dance?/Can I start another life with you?’

Leadzanger Hemmings zelf zegt in een interview dat het uitbrengen van hun vierde album een grote mijlpaal voor de band is. ‘Je moet jezelf continu opnieuw uitvinden en door ontwikkelen. Mede daardoor hebben we een album uit kunnen brengen met muziek waar we enorm trots op zijn. CALM gaat over het leven van een jonge man, alle mooie momenten maar ook alle moeilijke momenten. Iedereen in zijn twintiger jaren maakt fouten en dit album legt dat op een eerlijke manier vast.’ Met een nieuwe lp als CALM kun je je alleen maar afvragen wat de band nog meer in zijn mars heeft!