Mavis Staples – We Get By

Waardering

8

Over anderhalve maand bereikt Mavis Staples de respectabele leeftijd van tachtig jaar, maar de gospelzangeres is misschien wel actiever dan ooit. Staples treedt nog over de hele wereld op en brengt met grote regelmaat nieuwe muziek uit. We Get By is het veertiende studioalbum van de voormalige Staple Singers-zangeres. De plaat bewijst de vitaliteit van Staples, die met haar rauwe en emotionele zang de gospel met soul en rhythm & blues verbindt.

Het nieuwe album is opgedragen aan haar vorig jaar overleden zus Yvonne Staples. De productie is in handen van Ben Harper, die ook tekende voor het schrijven van alle nummers. De thematiek op het album betreft als vanouds geloof in persoonlijke kracht, geloof in de Heer en opkomen voor eenieders mensenrechten, de minderbedeelden voorop. De bijna tachtigjarige zangeres heeft qua stem nauwelijks aan kracht ingeboet en zij geeft zich geheel in de elf songs. De leeftijd komt enkel om een hoekje kijken bij enkele meer reflectieve nummers, waarin zij terugblikt op haar leven.

Het album opent met Changes, een stomend bluesnummer met een rauwe gitaar en het gruizige, fraaie stemgeluid van Mavis Staples. In het nummer vraagt zij om verandering, persoonlijke en sociale vrijheid, maar dan wel op vreedzame wijze. In meer algemene zin spreekt Staples van de noodzaak om te veranderen en om dit te bezingen; ‘Deze songs verkondigen zo’n sterke boodschap. We moeten echt een verandering doorvoeren als we willen dat deze wereld beter wordt’.

De gospel is nimmer ver weg, zoals in het funky Brothers And Sisters. In Sometime zijn er enkele country-invloeden te bespeuren, naast het uit de gospel bekende ritmisch geklap over de bluesgitaar. Stronger en Anytime zijn lekkere midtempo bluesnummers met een stuwende baslijn en fijne gitaarrifjes. De plaat kent daarnaast meerdere rustige ballads, zoals het titelnummer We Get By dat zij samen met Ben Harper zingt. Ook Chance On Me is een hartverscheurende slow song waarin ze haar geliefde oproept de onzekerheid te laten varen en vol voor de liefde te gaan. Licht overstuurde gitaarpartijen schuren zachtjes tegen de machtige stem van Mavis Staples aan, die in het refrein door een soulvol koortje begeleid wordt.

We Get By is een fijne rauwe, bluesy en soulvolle plaat. Mavis Staples weet met haar gegroefde stemgeluid en bezielde teksten de luisteraar wederom direct te raken. De productie van Ben Harper heeft gelukkig ook dat rauwe randje behouden, waardoor muziek en zang een natuurlijk geheel vormen. Het spelplezier spat van deze samenwerking tussen Staples en Harper af. Mavis Staples klinkt bovendien nog even gepassioneerd als vroeger. Het blijft genieten van de energie die zij ook op dit album weer aan de dag legt. Haar relevantie voor de popmuziek is moeiteloos bevestigd.

Op 27 juni staat Mavis Staples in Carré te Amsterdam.