¡MAYDAY! – Search Party

Waardering

6

Als je de band niet kent en alleen op de cover van deze plaat moet inschatten wat voor muziek ze maken, verwacht je geen rapmuziek of hiphop. Maar dat is toch zeker wel wat de Amerikaanse band ¡MAYDAY! produceert. En voor een redelijk onbekende naam doen de jongens dat behoorlijk goed.

De groep bestaat op dit moment uit drie leden en werd in 2006 opgericht. Sindsdien hebben de mannen allesbehalve stilgezeten. Search Party is hun zevende studioalbum, maar dat is niet alles wat ze hebben uitgebracht. In hun twaalfjarige bestaan brachten ze ook nog twee ep’s uit en twee full instrumental albums. En niet te vergeten de plaat Mursday, waarop alle nummers samen zijn gemaakt met rapper Murs. Het laatste album dat ze hiervoor uitbrachten was Future Vintage in 2015. Ze hebben tussen dit album en deze nieuwe plaat voor hun doen dus relatief lang stilgezeten. Dit had vooral te maken met een lange tour en een bandlid dat uit de groep stapte.

Tot in 2011 stond de band ingeschreven bij SouthBeat Records van labelbaas Tech N9ne. Hoewel ze zes jaar geleden overstapten naar het label Strange Music is het contact met Tech N9ne gebleven. Op Search Party brengen ze zelfs samen met de rapper het nummer Long Night uit. Dit nummer is een van de opvallende nummers op het album. Zelfs de muziekfanaten die normaal niet zo’n fan zouden zijn van rapmuziek of hiphop kunnen dit nummer waarschijnlijk wel waarderen. De track heeft een opening waarvan je nooit verwacht dat het een rapsong gaat worden, waardoor het lied, als de rap instart, ineens al je aandacht trekt.

Ook Better Place, de track die vóór Long Night op de plaat staat, is een goed nummer. Ook Better Place heeft weer wat meer die rustige muziek die je doorgaans niet in hiphop tegenkomt. Later in de song komen wel weer wat meer die drum en synthesizers als hoofzakelijke instrumenten naar voren en klopt het hele plaatje weer.

Hoewel het trio dus met Better Place laat zien ook prima nummers te maken met hun vaste bezetting, staan er nog meer samenwerkingen op Search Party. Bijvoorbeeld de twee vooral grappige maar ook goede tracks Pretender en System, die het trio opnam samen met reggae/rockgroep Common Kings. Ook deze nummers mogen er zijn. De combinatie tussen de rap van ¡MAYDAY! en de muziek van het Common Kings-kwartet ligt heel prettig in het gehoor. Verder bevat Search Party nog samenwerkingen met verschillende meer onbekende artiesten.

Met deze nieuwe plaat (met meer dan een uur muziek) laat deze Amerikaanse band zien niet alleen goed overweg te kunnen met muziek uit hun eigen hiphopwereldje, maar ook goed te kunnen samenwerken met artiesten uit andere genres. Search Party is geen album dat je gehoord móét hebben, maar voor een redelijk onbekende naam weet ¡MAYDAY! de luisteraar zeker te verrassen.

    Wat vind jij van deze plaat?