Miley Cyrus – Endless Summer Vacation

Waardering

7

8

‘I can buy myself floweeeeeeers.’ Op TikTok, op Spotify, op straat en wellicht zelfs bij oma in het bejaardentehuis: overal duikt dit nummer de afgelopen tijd op. O-ve-ral. Voor de mensen die onder een gigantische steen hebben geleefd; we hebben het over Flowers van Miley Cyrus. De megahit van de zangeres breekt record na record en nu is daar eindelijk het bijbehorende album, Endless Summer Vacation.

Cyrus staat al heel lang in de spotlights. Zeker als je bedenkt dat ze pas dertig lentes jong is. Het begon als lief Disneysterretje Hannah Montana, maar groeide al snel uit tot popicoon. Mede dankzij het feit dat Cyrus vaak voor het extreme gaat. Extreem gek op haar popalbum Bangerz – denk alleen al terug aan dat VMA-optreden, waar ze een soort van twerkend op het podium stond. Of extreem saai op de plaat Younger Now en heel erg rock op haar vorige album Plastic Hearts.

Op Endless Summer Vacation laat Cyrus het extreme achterwege. Het is alsof ze van al haar verschillende era’s het beste heeft opgeslagen en dat in deze plaat heeft gestopt.

Flowers vormt direct de opener. Een fuck you-nummer over haar ex Liam Hemsworth, verpakt in een soort 70’s-stijltje. Iets dat perfect bij de stem van de popster past. De eerste paar liedjes van de plaat (Jaded, Rose Colored Lenses, Thousand Miles) klinken ook zo. Net van die muziek die ze in een vintagewinkel draaien. Oud en muf dus? Zeker niet! Juist fris en hip. Helemaal 2023.

Toch is Endless Summer Vacation meer dan een chique brocante. Er is namelijk ook een iets wildere Cyrus te horen op de plaat. Op Muddy Feet bijvoorbeeld: een samenwerking met Sia. Waar Sia eigenlijk alleen de achtergrondkoortjes doet, gaat Cyrus iets meer los. ‘Get the fuck out of my house/Get the fuck out of my head with that shit’, aldus de zangeres half schreeuwend over een diepe bass. En op het dansbare synth-nummer River, de tweede single van het album, gaat Cyrus al helemaal uit haar stekker. Met haar hese, zware vocals zingt ze naar eigen zeggen over seks. Dan kun je wel raden waar de lyric ‘You’re just like a river’ over gaat. Nasty, zoals we Miley kennen, maar net als de rest van de plaat klinkt het allemaal toch iets meer glamour dan al haar vorige werk.

Het absolute hoogtepunt van het album is track elf: Island. Een relaxed nummer met golven en overvliegende meeuwen op de achtergrond. In eerste instantie klinkt het als dé toekomstige zomerhit van dit jaar – wordt het wellicht ook wel, maar eigenlijk is het ook vrij zielig als je goed naar de tekst luistert. ‘Am I stranded on an island?/Or have I landed in paradise?’ Cyrus voelt zich na alle successen, gebroken harten (fuck you Liam Hemsworth) en het leven in het algemeen eenzaam.

Sneu, maar Miley Cyrus mag niet treuren. Ze heeft namelijk misschien wel haar beste album gemaakt. Endless Summer Vacation is een mix van alles wat ze al heeft uitgebracht en dat blijkt een hele fijne combi te zijn. Miley can buy herself flowers, maar ze verdient haar flowers ook zeker met deze plaat.