Miley Cyrus – Plastic Hearts

Plastic Hearts

Waardering

7

Miley Cyrus is ‘back and better’. Na twee jaar brengt Miley weer een nieuw album uit genaamd Plastic Hearts. Met dit album slaat ze een totaal andere weg in. Niet dat haar fans anders gewend zijn. Een aantal jaar geleden veranderde de toentertijd country-zangeres met hits als The Climb en een Dolly Parton cover van Jolene in een echte popzangeres met tracks zoals We Can’t Stop en Wrecking Ball. En nu doet ze dit weer. Met haar rockalbum Plastic Hearts brengt Cyrus een andere twist in haar carrière.

In dit nieuwe avontuur en hoofdstuk in haar leven wil Cyrus zelf, maar ook haar fans meer in contact brengen met rockmuziek. Haar plaat bestaat uit dertien originele nummers en twee covers, de welbekende rocktracks Zombie van The Cranberries en Heart of Glass van Blondie.

Cyrus’ zevende studioalbum is geïnspireerd op rockmuziek uit de jaren ‘70 en ‘80. Zo nam ze duetten op met haar idolen Stevie Nicks, Joan Jett en Billy Idol. Daarnaast strikte ze de iconische rockfotograaf Mick Rock, die ook samengewerkt heeft met rocklegendes als David Bowie, Iggy Pop en Debbie Harry, voor het artwork voor Plastic Hearts.

Als haar nieuwe look en coup nog niet duidelijk genoeg waren om te laten zien, dat ze nu een echte rockartiest is, doet Cyrus er nog een schepje bovenop. In haar nog niet eens één week oude nummer Prisoner (featuring Dua Lipa) schreeuwt ze er lekker op los. Waar je bij We Can’t Stop een aantal jaar geleden nog wel leuk kon mee dansen, springen en zingen, is dat nu niet meer het geval bij Prisoner. Deze track is niet alleen qua songteksten veel ruiger en stoerder, maar ook de videoclip is erg vernieuwend. Daarbij staat zelfliefde op dit moment hoog bij de rockzangeres en laat ze dit duidelijk weten in Gimme What I Want met teksten zoals ‘So give me what I want, or I’ll give it to myself.’ en ‘Self-inflicted torture.’

Ook gaf Cyrus op social media een voorproefje en deed ze een persoonlijk boekje open over haar nieuwe album. Zo liet ze weten waar de inspiratie voor haar plaat vandaan kwam en hoe het proces verliep. ‘Ik begon meer dan twee jaar geleden met dit album. Ik dacht dat ik het allemaal goed voor mekaar had en goed bezig was. Niet alleen met de plaat en al de tracks, maar ook met mijn hele leven.’ Ze vervolgt haar verhaal en vertelt dat ze het Plastic Hearts twee jaar geleden bijna af had, toen ze slachtoffer werd van één van de bosbranden in Californië in 2018. Ze verloor toen niet alleen haar huis, maar ook al haar nieuwe muziek. Toch was Cyrus dankbaar. Een groot deel van haar album was nog veilig opgeslagen als kopie bij de mensen waarmee ze op dat moment mee samenwerkte. Miley zag deze heftige gebeurtenis als onderdeel van haar (levens)verhaal en daarom moest het volgens haar hoe dan ook deel gaan uitmaken van Plastic Hearts.

Alhoewel Miley nu van binnen en van buiten een echte ‘rockchick’ is geworden, zitten het lieve emotionele countrymeisje en de talentvolle popster er ook nog diep van binnen in. Zo bestaat haar stijl op de eerder uitgegeven zomerhit Midnight Sky en haar nieuwe tracks Never Be Me en WTF Do I Know, meer uit een mix van rock en pop, terwijl haar songteksten meer toewijzen naar een emotionele ballad. Zo deelt ze in meerdere nummers haar mening over haar ex-man Liam Hemsworth en hun scheiding. Met teksten zoals ‘I don’t need to be loved by you.’ in Midnight Sky en ‘If you’re looking for faithful, that’ll never be me.’ in Never Be Me, wordt het wel duidelijk.  Miley Cyrus kiest nu echt voor haar zelf en niemand, maar dan ook niemand houdt haar tegen.