Miley Cyrus – Younger Now

Waardering

7

8

8

“No one stays the same”, zingt voormalig Hannah Montana op de eerste single van haar nieuwe plaat. Vier jaar geleden shockeerde Miley Cyrus de wereld met haar popalbum Bangerz en misschien nog wel meer met haar VMA-optreden. Het aflebberen van sloopkogels, uitsteken van een smerige tong en filmpjes waarin te zien was hoe ze genoot van een jonko moesten het Disney-imago van Miley afslaan. Missie geslaagd! Maar ‘ no one stays the same’ en inmiddels is Miley ook al weer klaar met die rebelsheid. De controversiële pakjes gingen terug de kast in en maakten plaats voor bloemetjesjurken. Ze pakte de countrygitaar tevoorschijn en nam de songwriting en productie van haar zesde album Younger Now in eigen handen.

Sommigen vonden het fantastisch, maar vriendlief Liam Hemsworth moest niets hebben van Miley’s hysterische Bangerz-era. Het koppel ging uit elkaar. Voor even maar, want de twee zijn inmiddels weer gelukkiger dan ooit. De eerste single van Younger Now, Malibu, gaat ongetwijfeld over die verzoening: ‘If three years ago you told me I’d be here writing this song/But here I am/Next to you.’ Een popliedje zonder al te veel poespas. Blijkbaar werkt puur- en eerlijkheid, want Malibu werd een top10-hit in het thuisland van de Amerikaanse superster.

De westerngitaar die cowgirl Cyrus tevoorschijn had getoverd, is pas later in het album goed te horen. I Would Die For You is eigenlijk het ingetogen zusje van Malibu met een goede countryproductie.

Younger Now bevat ook een nummer samen met de koningin van de countrymuziek Dolly Parton. De track, Rainbowland, is eigenlijk precies wat je verwacht van een countrynummer. Geheel onverwacht is de samenwerking niet. In 2012 coverde Miley Dolly’s Jolene en ging daarmee viral (de teller op YouTube staat inmiddels op 130 miljoen views).

‘No matter what you say/No matter what you do/I just can’t fall in love with you/Cause you’re not him’, zingt Miley op She’s Not Him. Fans speculeren er nu al op los. De track zou waarschijnlijk gaan over haar korte romance met model Stella Maxwell toen het stoplicht even op rood stond voor Liam. Over wie het ook mag gaan, She’s Not Him is één van de kwetsbaarste nummers van het album.

Het is moeilijk voor te stellen dat de inmiddels countryzangeres een tijdje terug nog van hotdog-glijbanen gleed en bizarre twerk-pogingen deed tijdens de MTV-awards. De plaat is een collectie van elf brave en schattige liedjes geworden. In sommige gevallen kan dat saai en slecht uitpakken, maar niet in het geval van Miley. Younger Now is puur en komt recht uit Miley’s hart.