MØ – When I Was Young

Waardering

8

Surprise! Karin Marie Ørsted – beter bekend als MØ – heeft donderdag ineens een nieuwe ep gedropt met zes gloednieuwe tracks. Fans zijn blij, maar in eerste instantie zou de Deense hitmachine dit jaar (eigenlijk vorig jaar al) met haar tweede studioalbum naar buiten treden. Op de een of andere manier is dat haar nog niet gelukt, maar zes liedjes zijn in principe de helft van een echt album toch?

Wie MØ (voor de laatste keer: spreek uit als MEU!) nog niet kent heeft waarschijnlijk onder een grote rots geleefd. De 29-jarige superster scoorde samen met Major Lazer de bizar grote hit Lean On. De track is inmiddels meer dan een miljard keer beluisterd op Spotify en het clipje heeft het dubbele aantal views op YouTube. Het succes zorgde ervoor dat MØ als headliner van de grootste festivals werd geboekt en het leverde haar nog wat extra samenwerkingen en een uitverkochte tour op.

Toch is blond(e) (geverfde) zangeres geen nieuweling. In 2014 bracht ze al haar goed bekritiseerde debuutalbum No Mythothologies to Follow uit. De roem met Major Lazer zorgde er alleen voor dat MØ solo bekend werd bij het grote publiek. Je hebt vast en zeker haar Final Song en Drum wel eens op de radio gehoord het afgelopen jaar. Deze twee tracks zouden volgens MØ zelf voorproefjes zijn van haar tweede plaat.

Helaas geen plaat, maar een ep genaamd: When I Was Young. De ep opent de maagd (MØ letterlijk vertaald) met Roots. Het Het perfecte nummer om een ep te openen. De song is mysterieus, elektronisch en een tikkeltje alternatief; precies wat we van de Deense popster gewend zijn. Het enige minpunt aan de openingstrack is het feit dat het na een minuut op drie lijkt te ‘ontploffen’, maar dat gebeurt dan niet. Aan de andere kant past dat wel goed bij MØ, lekker mysterieus en zo.

Het ontploffen en uit de pan gaan doet MØ op haar manier wel op de titeltrack van When I Was Young en op het nummer Linking With You. Qua vibe hebben beide iets weg van Final Song, maar dan een tikkeltje minder poppie. Dansbaarheid, vrolijke riedeltjes en een beetje zweverig zijn de ingrediënten van de tracks.

Een van de dingen die de Lean On-zangeres zo bijzonder maakt, is haar stemgeluid. Het is een beetje schel, maar fris. Mede dankzij haar stem stond Major Lazer voor een flink aantal weken op de nummer 1-positie met hun grootste hit. MØ’s stem komt het beste naar voren op de een na laatste track van de ep; Bb. ‘Baby/I will always be your riot gal/Even though you don’t want me to’, perst ze haar strot uit. Vooral die laatste zin klinkt o zo schel en o zo MØ.

Elektro en alto zitten er in het sausje dat MØ giet over haar popmuziek. Dit deed ze ook al bij haar debuut, maar When I Was Young is vernieuwend en klinkt positiever en frisser. De ep is een fantastisch tussendoortje. Het laat je alleen nog maar meer snakken naar MØ’s tweede plaat, die hopelijk niet al te lang meer op zich laat wachten.