Molly Burch – First Flower

Waardering

6

Zangeres Molly Burch is geboren en getogen in Los Angeles, maar vond haar hart in Austin. In een buitenwijk in Texas schrijft ze haar gebreken en verlangens in de vorm van ballads en brengt deze tot leven met haar karakteristieke stemgeluid. Op First Flower voegt ze hier prachtige folk- en countrymuziek aan toe.

Tijdens haar jazzopleiding in North Carolina heeft Burch geleerd wat ze met haar stemgeluid aan moet. Ze heeft een hese en ietwat zware stem, maar met een enorm bereik. Er is geen punt te vinden op dit album waar haar stem vals klinkt, al kan er wat tijd nodig zijn om aan het geluid te wennen. Het is erg te vergelijken met een andere zangeres in het genre, Angel Olsen. Beiden zingen diep vanuit hun keel, wat voor lage klanken zorgt. Het gevolg is dat Burchs persoonlijke teksten nog een stapje intiemer worden. Ook zorgt het ervoor dat vocale uithalen van Burch een forse impact hebben, bijvoorbeeld in het nummer To the Boys. Het is een speels nummer met banjo en akoestische gitaar op de achtergrond. Burch schetst zichzelf in veel van haar nummers als een verlegen meisje en met dit nummer wil ze aangeven dat het haar niet uitmaakt; ze is wie ze is. De achtergrondzangers op dit nummer geven ook een prettig effect.

First Flower is in de eerste plaats een folkalbum, maar de band van Molly Burch weet hier erg geslaagd country-elementen aan toe te voegen. De muziek berust vooral op de akoestische gitaar. Dit is niets om te klagen, want de band voert het uitstekend uit. Meerdere gitaren overlappen met elkaar en vormen mooie melodieën, die bedreven in elkaar zijn gezet, maar erg natuurlijk aanvoelen. Af en toe is er zelfs subtiel een viool of harp op de achtergrond te horen. Je haalt veel plezier uit dit album door je af en toe extra op de muziek te concentreren.

Als je één nummer hebt gehoord van First Flower zal de rest je niet veel verrassen. De onderwerpen variëren niet veel verder dan verliefd zijn en liefdesverdriet hebben. Toegegeven, dit is waar Burch waarschijnlijk ook voor ging. De titel First Flower slaat op haar geliefde: ‘Just like the first flower that blooms in spring/To me you are, you are my everything.’ De refreinen vallen vaak terug op goedkope one-liners zoals ’You are my man‘ of ’I don’t know what I would do without you by my side.’ In de korte coupletten op de album laat ze daardoor weinig ruimte over voor meer diepgaande teksten. Op nummers als Wild en To The Boys laat Burch de nummers meer over haar karakter gaan, wat direct ook voor de meest interessante teksten op het album zorgt.

Wat dit album van begin tot eind zo aangenaam maakt is de stem van Burch en het mooie gitaarwerk. Burch kan veel emotie in haar stem kwijt, het probleem is echter dat veel teksten op dit album te simpel zijn om haar stem veel speelruimte te geven. Hierdoor nodigt First Flower niet uit om regelmatig af te spelen.

    Wat vind jij van deze plaat?