Nils Frahm – Encores 2

Waardering

8

In 2018 verblijdde de Duitse componist, muzikant en producer Nils Frahm de wereld met het prachtige album All Melody. De opnamesessies hiervan leverden veel meer op dan er op het album kon. Frahm had ruim zestig tracks tot zijn beschikking, waarvan er slechts twaalf op All Melody terechtkwamen. Via verschillende ep’s wordt nu het ‘restmateriaal’ van dit project ontsloten. In zijn eigen woorden, ‘I think the idea of Encores is like musical islands that compliment All Melody’. De eerste ep Encores 1 verscheen op 1 juni van vorig jaar, nu is het de beurt aan de tweede ep, verrassend getiteld Encores 2.

De plaat opent met Sweet Little Lie, een repetitieve pianotrack die aan het werk van Steve Reich doet denken. Langzaam ontvouwen de klankpatronen zich over een bedje van zachte ruis. In het tweede nummer A Walking Embrace blijft de zachte ruis doorklinken, maar wordt het pianospel wat melodischer. In Talisman nemen synthesizers de rol van de piano over met langgerekte klanktapijten. Het nummer vormt hiermee de verbinding met Spells, een ruim twaalf minuten durende ambient trip, die qua klankleur het meeste lijkt aan te sluiten bij All Melody. Spells is de laatste track van de ep en voert de luisteraar mee met snel modulerende synthesizers tegen de achtergrond van rustige electronische beats. Het geheel wordt gecompleteerd door meerstemmige zang, gelijkend op een kerkkoor. Een mooi contrast tussen jachtigheid en rust.

Encores 2 ademt dezelfde, filmische sfeer als All Melody met wat meer nadruk op het ambient geluid, terwijl op All Melody de link met ruimtelijke technobeats meer naar voren kwam. Frahm’s muziek blijft van een verstilde pracht die zowel functioneert op de achtergrond alsook met de speakers op volle kracht. Encores 2 is een fijn huwelijk van electronische met klassieke muziek. Frahm is een begenadigd componist en pianist, in wiens werk echo’s van grootmeesters als Brian Eno, Erik Satie en Philip Glass doorklinken.