Ntjam Rosie – Family & Friends

Waardering

8

De in Kameroen geboren, maar vanaf haar negende levensjaar in Nederland wonende, zangeres Ntjam Rosie heeft met Family & Friends haar vijfde studioalbum afgeleverd. Het album het tweede deel uit een triologie die begon met Breaking Cycles uit 2017. Centraal op Family & Friends staan – het wekt geen verbazing – de relaties met vrienden en familie. Nadat muziek vele jaren bij haar op een stond, kwam ze tot het besef ze was geworden wie ze is door haar familie en vrienden. Het album ademt een fraaie mix van funk, soul, rnb en echo’s van Afrikaanse ritmes, terwijl ook haar jazzverleden in sommige nummers aan de oppervlakte komt.

De albumopener is All My Life, waarmee de toon gelijk gezet wordt. De track start rustig met wat percussie, waarna de zang langzamerhand het geluidsbeeld vult. De spanning wordt langzaam opgebouwd tot een korte break, waarna de spanningsopbouw opnieuw aanvangt. Lange uithalen worden afgewisseld met snelle jazzachtige zangloopjes. Het tweede nummer, getiteld Start Over Again, heeft een beat en bijbehorende baslijn die gelijk aan het plaatwerk van Grace Jones doet denken. Een erg lekker nummer waarbij de zang van Rosie fijn verweven is met de midtempo groove. Ook de intonatie van haar zang klinkt hier een beetje als Grace Jones. Een vergelijking die goed uitpakt, het levert een erg sterk nummer op. Het tempo wordt in I Know een stukje teruggeschroefd, terwijl Rosie qua zang alle registers opentrekt. De kwaliteit en muzikaliteit van haar voordracht komen goed tot hun recht.

Na de relatieve rust van I Know, wordt het tempo voorzichtig weer wat aangezet in Sailing Out de tweede single van haar album. Deze versnelling wordt voorgezet in de volgende twee nummers, Family en Friends. Het eerste kent een meer funky geluid, terwijl de vrienden ondersteund worden met een track die duidelijk geënt is op disco grooves. Friends zal het op de dansvloer prima doen. We Rise opent met een krachtige groove, ondersteund door gitaar, waarna Rosie inzet. Halverwege de track nemen handclaps en percussie het over en wordt het tempo versneld, om uiteindelijk te komen tot een verstild einde middels een laatste kreet van Rosie. Het album wordt afgesloten met een bonus track: een akoestische uitvoering van I Know.

Het album is strak en evenwichtig geproduceerd, de instrumenten vormen een natuurlijk bed voor de stem van Rosie. De muziek is een fraaie mix van diepe bassen, funky synthesisers, jazzy drums, strakke blazers en mooie percussie-accenten. Alle verschillende muzikale invloeden passen naadloos bij Rosie’s warme stemgeluid. Ondanks die verschillen vliegt het album nergens uit de bocht en blijft het een evenwichtig geheel. Family & Friends wordt bij iedere draaibeurt krachtiger en indringender. Het is een kwaliteitsplaat die Rosie waarschijnlijk ook veel zal brengen buiten onze landsgrenzen. Het derde deel duurt nog wel even, maar gelukkig zal de verveling niet snel toeslaan bij het herhaaldelijk beluisteren van Family & Friends.