Olivia Rodrigo – Sour

Waardering

6

7

De achttienjarige Disney-actrice Olivia Rodrigo heeft haar eerste studioalbum Sour uitgebracht. Ze veroverde eerder dit jaar de wereld met haar hitsingle drivers license, die door generatie Z volledig opgeblazen werd op TikTok. Verder kun je haar misschien kennen als Nini in de Disney+ serie High School Musical: The Musical: The Serie waar ze met veel van haar solo’s al heeft laten merken dat ze een enorm krachtige stem heeft. 

De jonge zangeres opent haar album met brutal, een nieuw rockanthem voor de jongere generatie. Met een ruige gitaar op de achtergrond en haar hoge en breathy stem lijkt het bijna alsof je naar de jongere versie van Hayley Williams luistert. De stemming van het album wordt vervolgens volledig omgegooid wanneer ze de rustige ballad traitor zingt. Dit verhaal lijkt veel op dat van drivers license, want ook hierin zingt ze over haar gebroken hart na het verliezen van haar eerste echte liefde. 

Toch kan Rodrigo ook nog op een andere manier over heartbreak zingen. Dit laat ze wel merken in 1 step forward, 3 steps back. Dit liedje heeft nog steeds de herkenbare liefdesproblemen, maar ze weet ook heel goed haar mentale struggle in te verwerken: ‘You got me fucked up in the head, boy/Never doubted myself so much/like, am I pretty?/Am I fun, boy?’ 

Na de verschillende ballads over haar gebroken hart weet ze toch nog een andere unieke manier te vinden om over haar relatie te kunnen zingen. Dit doet ze in good 4 u. De pop-rockvibes waar Rodrigo het album mee opende, zijn bij dit nummer terug. Met een enorm pakkend refrein is de Paramore-inspiratie duidelijk hoorbaar.  

Ondanks dat alle nummers op het album allemaal wel een origineel geluid hebben valt Rodrigo met haar teksten erg in de herhaling.enough for you en happier zijn bijvoorbeeld twee ballads die beide gaan over hoe ze soms nog steeds verdrietig is over het feit dat haar relatie is stukgelopen. Ondanks dat het twee verschillende liedjes zijn en de teksten ook echt van elkaar verschillen, lijken ze door de overlap in het thema toch erg op elkaar. 

Generatie Z zal zich waarschijnlijk erg herkennen in het thema van Sour. Rodrigo heeft een krachtige en mooie stem en weet haar emoties ontzettend goed over te brengen met haar muziek. De rode draad van Sour is heel overduidelijk haar gebroken hart, waardoor de afwisseling qua inhoud van het album ver te zoeken is. Desondanks heeft Olivia Rodrigo een catchy en pijnlijk mooi debuut afgeleverd.