OneRepublic – Oh My My

Waardering

6

Met nummers als Apologize, Good Life en Counting Stars heeft OneRepublic geen tekort aan hitjes gehad. De band wist met elk album dat het uitbracht een rijtje hitgevoelige tracks neer te zetten die je maar moeilijk uit je hoofd krijgt. Toch probeert OneRepublic de muziek naast aanstekelijk vooral menselijk te houden. Met het nieuwe album Oh My My laten de mannen zien of dat gelukt is.

Deze behoefte aan menselijkheid in hun muziek komt volgens zanger Ryan Tedder door het gebrek daaraan op de radio. ‘Alles is tegenwoordig op een laptop te maken’, laat hij weten. De band wil dan ook dat de luisteraars echte mensen en instrumenten kunnen horen in de nummers. Maar waar opener Let’s Hurt Tonight je even doet laten denken dat het album echt een akoestisch geluid krijgt, wordt het met de rest van het album gelijk duidelijk dat er toch wel een hoop aan de melodietjes is gedaan om ze zo catchy mogelijk te maken.

Oh My My is niet bepaald een geheel. Waar sommige nummers zijn zoals we ze kennen van OneRepublic, is er ook veel bij dat je niet zo snel van de band zou verwachten. Individueel zijn de tracks over het algemeen goed, maar samen op een album geven ze een rommelig effect. De nummers lopen heel erg uiteen: van het synthgeluid in het wilde nummer A.I. tot het hitgevoelige Wherever I Go, geen combinatie lijkt te gek voor dit album.

De stem van Tedder is flexibel en zuiver, maar komt af en toe niet helemaal goed tot zijn recht. Het nummer Fingertips begint heel mooi en natuurlijk, maar zodra Tedder hoger begint te zingen verandert onbedoeld de sfeer. Een goede melodie of emotioneel gevoel lijken te ontbreken waardoor er een ongemakkelijk liedje overblijft. Het is een gemiste kans, maar gelukkig laat Tedder in Lift Me Up horen dat hij zijn falset ook op de juiste manier kan inzetten.

Het is duidelijk dat OneRepublic zich niet meer in een hokje wil laten plaatsen en niet bang is om te experimenteren, maar dat komt het album niet altijd ten goede. Een beetje variatie is fijn, maar Oh My My voelt meer als een stapeltje willekeurige nummers dan een album. Gelukkig is het album goed gevuld en zitten er genoeg nummers tussen die je wel een dagje in je hoofd zou willen hebben.