Poppy – Poppy.Computer

Waardering

8

Dit is Poppy. Poppy is een zangeres. Zingen is wat Poppy doet. Poppy zingt. Poppy heeft een nieuw album. Het album heet Poppy.Computer. Poppy.Computer is de naam van Poppy’s album. Poppy is een popster. Dit is Poppy.

Lees verder na de video.

Een betere introductie is nergens te vinden. Sinds een paar jaar houdt Poppy niet alleen haar fans, maar het hele internet bezig met haar mysterieuze en bijna enge video’s. Sommige filmpjes denk je te snappen, sommige laten een enorme hoeveelheid vraagtekens achter in je brein. Wie is Poppy? Poppy is blond, woont in Los Angeles en zingt mierzoete liedjes die geschreven zijn door haarzelf en haar ‘creator’ Titanic Sinclair. Om het nog wat ingewikkelder te maken: deze Titanic Sinclair is ook een act. Het internet staat vol met allerlei bizarre theorieën. Zo zou Poppy door de duivel zijn gestuurd om de wereld te hersenspoelen en anderen zijn ervan overtuigd dat ze een alien is. Iets dat wel zeker is, is het feit dat Poppy een nieuw album heeft, genaamd Poppy.Computer. Het zou kunnen dat we hiermee dé theorie over Poppy en haar muziek in handen hebben! Zeker weten? Nee…

Poppy doet haar artiestennaam eer aan. De muziek die Poppy maakt is bubblegumpop waarvan de vullingen uit je kiezen springen. Aan de andere kant is de muziek weer te pop voor popmuziek en is het bijna alternatief. Anyway, volgens Poppy zelf is ze een echte popster. “I’m your internet girl/Life can be like a dream if you let me be your queen”, zingt de zangeres op het allereerste nummer van het album. De track I’m Poppy is eigenlijk een vage samenvatting van de online samenleving.

Die online samenleving bestaat onder anderen uit fans van ‘s werelds grootste popsterren. Little Monsters, The BeyHive en bijvoorbeeld de Arianators volgen hun idool als een god. Ze volgen hen – online – op de voet en zien hun Gaga, Queen B en Ariana Grande als ideaalbeeld. Het klinkt misschien wat overdreven, maar het is zo. Dat is tenminste wat Poppy zingt op Bleach Blonde Baby: “My eyelashes are seven feet long/They wanna know if I got them glued on, but I woke up and they were there/I was born with make-up on.” Poppy, maak je nu de fans van popsterren – en dus je die van jezelf – belachelijk?

Dat doet ze zeker. “Business class/Hot wax/Botox/That’s my style”, is een lyric uit de vijfde track van Poppy.Computer. Het nummer My Style is eigenlijk een vervolg op het hiervoor genoemde Bleach Blonde Baby. We zien ‘onze’ Justin Bieber vliegen in zijn privéjet en ‘onze’ Paris Hilton wordt wekelijks gespot bij de spa. We denken deze popiconen te kennen, omdat we ze dagelijks op onze Instagram-feed tegenkomen. Sterker nog: we zijn volgens Poppy geobsedeerd door deze mensen. De tekst “Google me/Follow me/That’s your style” laat elke muziekfan zich voelen als een gestoorde freak.

Een freak die honderden euro’s spendeert aan merchandise of concertkaartjes die meer dan de helft van je huur kosten. Het is ze (lees: Britney Spears of in ieder geval het brein achter Britney) gelukt. We zitten gevangen in hun web zingt Poppy op het nummer Interweb.

De plaat staat vol catchy nummers die qua sound iets weg hebben van Aziatische popmuziek. De vrolijke melodietjes en teksten op Poppy.Computer zijn zo simpel dat ze diepzinnig zijn en je aan het denken doen zetten. Popculture is iets moois, maar door het album lijkt het ook iets ziekelijks. Poppy en haar bedenker Titanic Sinclair drukken ons keihard op de feiten door middel van hun gigantisch grote vergrootglas dat ze leggen op de hedendaagse popcultuur.