Rico Nasty – Nightmare Vacation

Rico Nasty - Nightmare Vacation

Waardering

7

6

Na zes jaar lang verschillende vurige mixtapes uit te brengen, waaronder Tales of Tacobella en Sugar Trap 2, brak de Amerikaanse traprapper Rico Nasty in 2018 pas echt door met haar hitsingle Smack A Bitch. Al snel groeide Nasty uit tot een zeer veelzijdige rapper. Er volgden enkele samenwerkingen met onder andere Asian Doll en XanMan en ze bracht haar zevende mixtape Anger Management uit. Waar sommigen haar zagen als een sterke dominante vrouw met een nogal pikant karakter, verklaarden anderen haar simpelweg voor gek. Rico Nasty wil dicht bij zichzelf blijven, maar ook wil ze vernieuwing brengen in haar muziek. Ze heeft dan al duidelijk een stempel gezet op wat haar stijl is als het gaat om muziek en haar uiterlijk, maar wat er nou diep van binnen omgaat in Rico Nasty, horen we in haar debuutalbum Nightmare Vacation.

Haar debuut zal velen, en vooral de mensen die Rico Nasty niet kennen, choqueren. Zo is Nightmare Vacation een mix van punk, rock, rap, hiphop, pop, en zelfs R&B. Deze plaat zit vol met muziek van een artiest die precies weet en doet wat zij wil. Nasty leeft in haar eigen gestoorde en freaky wereld en daarbij bloeit ze helemaal op in haar eigen chaos. Nasty vatte het zelf in haar openingstrack Candy samen met ‘On a dark and stormy night, I don’t blend in, bitch, I shine bright’. En daar heeft ze zeker gelijk in. Rico Nasty is niet een alledaagse rapper. Ze is een echt rapicoon.

Als haar uiterlijk nog niet overduidelijk ‘boosheid’ en ‘woede’ uitschreeuwt, doen haar tracks in Nightmare Vacation dat zeker wel. Met de songteksten ‘I been movin’ how I want, fuck how you feel’ in OHFR? en ‘Too lazy, can’t none of you faze me/Go crazy like a lunatic, maybe’ in STFU laat Nasty weten dat ze niet met zich laat sollen. Wie dit wel doet, moet zeker niet verbaasd opkijken als Rico Nasty letterlijk en figuurlijk tien keer harder terugslaat.

Hoewel Nasty kenmerkend wil blijven en vooral van haar agressieve en onverwoestbare kant wil laten zien en horen, laat ze haar eigen sterke rol als punkster en rapper nu toch wat meer achter zich in Nightmare Vacation. No Debate en Own It zijn hier een voorbeeld van. Deze tracks hebben in vergelijking met Nasty’s andere nummers een leukere popbeat, waardoor er leuk gedanst op kan worden, voor zover dat kan op Nasty’s muziek. Daarnaast komt ze door middel van emo-rap in haar samenwerking met Trippie Red, Loser, op voor mensen die niet precies weten wie ze (willen) zijn. Zo spit de brutale Nasty ‘See you tryin’ way too hard to fit in/ We goin’ shoppin’, loser, get in’. En hiermee zegt Rico Nasty eigenlijk: ‘Als ik mezelf kan zijn, kan jij dat ook’.

Aan het eind van haar debuutalbum blikt Nasty terug op haar carrière met twee versies van haar eerste echte hit Smack A Bitch. Een remix van het nummer in samenwerking met Rubi Rose, Sukihana & ppcocaine en de originele track Smack A Bitch, onmisbaar natuurlijk. Eindigend met deze nummers wil Rico Nasty op Nightmare Vacation duidelijk maken dat de ‘oude’ Rico Nasty er diep van binnen nog altijd is en blijft.