Roger Daltrey – As Long As I Have You

Waardering

8

Roger Daltrey behoort tot een uitstervend ras. Hij is één van de weinig overgebleven oerrockers uit de sixties. Wars van druggebruik, gezegend met een geweldige stem en een indrukwekkend charisma. Blijft dit allemaal overeind na een leven lang optreden of zit de sleet erop?

As Long As I Have You is de opvolger van Going Back Home dat hij samen met Wilko Johnson opnam in 2014. Zijn laatste volwaardige soloplaat is het in 1992 (!) uitgekomen Rocks In The Head.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Daltrey klinkt in de albumopener, tevens de titeltrack, als vanouds. Zijn zang is krachtig met de voor hem kenmerkende uithalen. Hij klinkt als in de hoogtijdagen van The Who en op de top van zijn kunnen. Het nummer is een cover van Garnett Mimms uit 1964. Het is oorspronkelijk een soulnummer en Daltrey zegt in een interview met Rolling Stone ook dat hij muzikaal gezien terug wilde gaan naar de tijd vóór The Who. Naar de tijd dat hij zelf ook in een soulbandje (The High Numbers) zat.

Het album bevat meer covers. Zoals bijvoorbeeld het breekbare en gevoelige Into My Arms, dat oorspronkelijk van Nick Cave is. Van Stevie Wonder zingt hij You Haven’t Done Nothing en How Far komt uit de pen van Stephen Stills. Hij zingt de nummers op de voor hem typerende manier en met respect voor het origineel. Na een leven vol ervaringen en blauwe plekken op zijn ziel, kan Daltrey er nu extra emotie in leggen. Eindelijk kan hij de nummer uit zijn hart zingen, dit is het juiste moment. ‘You feel it and you sing it and that’s soul’, zegt Daltrey in eerdergenoemd interview.

Van de nieuwe solotracks springen er een aantal uit. Certified Rose is een prachtig liedje voor zijn dochter Rosie. Recht uit zijn hart en heel gevoelig gezongen. ‘You Give Me Strength To Get Me By When I’m Alone’ is een prachtig voorbeeld van de tekst die hij heeft geschreven voor zijn dochter. Oorspronkelijk was dit nummer geschreven door Daltrey voor Endless Wire van The Who, maar Pete Townshend zag er niets in. Daarop besloot Daltrey om het op dit album te zetten.

Het afsluitende Always Heading Home laat Daltrey op zijn kwetsbaarst horen. Een  emotioneel nummer waarbij het kippenvel niet lang op zich laat wachten. Een piano, een viool en de breekbare stem van Daltrey zorgen dat je het album nog een keer gaat luisteren, alleen al om nog een keer geraakt te worden door de schoonheid van deze compositie. Een pure soulvolle ballad die Daltrey tegenwoordig gebruikt om zijn concerten mee af te sluiten.

As Long As I Have You herbergt elf soulvolle liedjes, doorspekt met achtergrondkoortjes en blazers. Hier en daar gaat het tempo omhoog en wordt het een soort soul-rock. Dat kun je aan Daltrey overlaten, de man ademt rock en passie. Al met al een veelzijdige plaat die nogmaals toont hoeveel talent Roger Daltrey heeft.