Silk Sonic – An evening with

Waardering

9

Het verhaal is het afgelopen jaar meermaals verteld: Anderson.Paak stond in 2017 in het voorprogramma van Bruno Mars. Daar ontstond het idee om te onderzoeken wat er samen mogelijk was. Drie fantastische soul singles waren hiervan al eerder dit jaar het resultaat: Leave The Door Open, Skate en het net uitgebrachte Smoking Out The Window. Alle nummers zijn voorzien van prachtige, nostalgische videoclips. Als warme honing druipt de zwoele 70s soul en eindeloze hete zomer van de muziek en de clips. De eerste twee tracks ontpoppen zich snel als grote hits die lang in de hitlijsten blijven hangen. De verwachtingen voor het debuutalbum stegen dus naar grote hoogte.

Gelukkig stelt An Evening With absoluut niet teleur. Sterker nog: het voldoet volledig aan de verwachtingen. Silk Sonic heeft funklegende Bootsy Collins aangetrokken als spreekstalmeester en die maakt zijn rol meteen waar in Silk Sonic Intro. Muzikaal en tekstueel beland je in een tijdmachine die je geleidelijk naar de 70s brengt. De rode loper voor de zomerhit van 2021 Leave The Door Open is daarmee gelijk uitgelegd. Fraaie en rijke orkestraties, funky en strak drumwerk, diepe bassen en natuurlijk het bijna over de top croonwerk van Bruno Mars. Dat wordt volledig gesteund door de stem van Anderson.Paak. In Fly As Me wordt het tempo opgeschroefd naar een midtempo funktrack. De zang is een stuk rauwer, maar nog wel ondersteund door heerlijke koortjes.

Met After Last Night word je de slaapkamer ingetrokken, waar Silk Sonic wordt bijgestaan door Thundercat en ook Bootsy van zich laat horen. De track lijkt op een geslaagd huwelijk tussen de ballads van de Delfonics en langzame soul van Teddy Pendergrass, hoewel de euforische uithalen het geheel ook naar gospel doen neigen. Tekstueel is het werk van Silk Sonic wel geheel eigentijds. Smoking Out The Window zorgde in de Verenigde Staten al gelijk voor beroering. De vele soft soul radiostations, waar deze track muzikaal perfect past, waren minder gecharmeerd van de op hiphop geënte teksten. Met name de zinsnede “This bitch got me payin’ her rent, payin’ for trips”, leidde ook tot een ban op het nummer bij deze radiostations. Gezien het plezier dat van het scherm spat in de bijbehorende videoclip, zal het Silk Sonic waarschijnlijk worst wezen dat hun pastiche door sommige scherpslijpers niet getrokken wordt.

Put On A Smile tapt uit hetzelfde vaatje als Leave The Door Open, dus meer heerlijke, zoetgevooisde soul. De strijkers, de arrangementen, alles past precies. Fijn als muziek zo klopt.  Met 777 vlamt er weer funk uit de speakers. Ook hier weer vette drums, staccato zang en een smerig gitaartje. Het lijkt wel een knipoog naar Prince. Na Skate sluit de plaat af met Blast Off. Een relaxte track waar de jazzfunk van Earth, Wind & Fire over de schouders meekijkt. Zang, koortjes en strijkers kronkelen behendig om elkaar heen en pakken de luisteraar helemaal in.

An Evening With is een uitermate geslaagd album. De strakke en loepzuivere productie is een genot voor het oor. De afwisseling tussen zoete, kleverige ballads en funky tracks zorgt voor een album waar je je geen moment verveelt. Het is een en al vrolijkheid dat uit de groeven opstijgt. Is er dan niets op het album aan te merken? Jawel, het is veel te kort. Als luisteraar wil je echt langer dan een ruim halfuur ondergedompeld worden in dit bad van mierzoete 70s soul en uitgekiende funky tracks. Kortom, An Evening With Silk Sonic smaakt naar meer, veel meer.