Slipknot – We Are Not Your Kind

Waardering

9

De gemaskerde mannen van Slipknot hebben ons na vijf jaar gezegend met een nieuw album. We Are Not Your Kind is een blast-to-the-past, maar heeft zeker ook iets voor de meer moderne, experimentelere metalfan.

Ken je het geluid nog dat een computer maakte toen die via de telefoon contact maakte met het internet? Dat is hoe opener Insert Coin klinkt. Deze bizarre intro vloeit over naar het veel zwaardere en brute Unsainted. Voor het eerst gebruikt Slipknot een zangkoor, dat meteen een nieuwe dimensie aan dit welbekende metalgeluid geeft. Dit nummer is een samensmelting van gothic-pop en nu-metal met een vleugje pop-charisma van frontman Corey Taylor. Birth Of The Cruel brengt je terug naar jaren negentig metal met een attitude die we van het allereerste Slipknot-album kennen. De track is veel minder radiovriendelijk dan bijvoorbeeld Unsainted, maar heeft meer sentimenten van het verleden.

In Nero Forte ligt een mooie juxtapositie in de zwaardere metalstem en de hogere popachtige stem van Taylor, waar hij beide gebruik van maakt. Dit zit verwikkeld in een harde, melodieuze riff en struikelende beats, wat voor een zeker hoogtepunt binnen de plaat zorgt. Een verontrustend gevoel blijft hangen na Critical Darling, dat vlekkeloos overgaat naar A Liar’s Funeral. Beide nummers zijn wat rustiger, maar donkerder van aard. Spider klinkt alsof het voor een horrorfilm is gemaakt met The Shining-achtige pianodeuntjes en doet meer denken aan een Stone Sour-track, het andere project van Corey. Solway Firth is een geweldige afsluiter voor een fantastisch album: zwaar, melodisch en bruut. Perfect voor een headbangsessie.

Wat een bijna perfect album is dit. Hoewel de korte ‘interlude’-nummers voor een beetje afleiding zorgen, is dit album toch echt puur Slipknot. De band is in topvorm, heeft de sound na al deze jaren nog helemaal onder de knie, maar doet ook wat experimentele dingen om nieuw en fris te blijven. Voor de oldskool Slipknot-liefhebbers is dit een ware hit, maar ook voor de casual metal-luisteraars is deze cd zeker toegankelijk en het zou ons niet verbazen als er zich meer fans aansluiten na het luisteren van deze plaat.  Slipknot weet keer op keer met elk nieuw nummer toch iets anders te maken van een sound die al jaren is uitgekauwd. En dat zegt wat. Slipknot is veel meer dan brullende mannen in angstaanjagende maskers en pakken; dit album is een statement dat deze band nog lang niet uitgespeeld is.