Smoove & Turrell – Stratos Bleu

Stratos Bleu

Waardering

8

Het duo Smoove & Turrell, afkomstig uit het Noordoost-Engelse Newcastle, heeft de afgelopen tien jaar hun sound laten aansluiten op het Northern Soulgeluid, dat al decennia in Noord-Engeland hoogtij viert. Maar ze hebben hier ook hun eigen mix van funk en disco aan toegevoegd. Ze noemen hun stijl met een dikke knipoog dan ook Northern Funk. Stratos Bleu is het zesde studioalbum van zanger John Turrell en de van origine dj Smoove (Jonathan Scott Watson). Met name Turrell wilde op dit album terug naar zijn jeugd en heeft als extra muzikale jaren ‘90 invloeden zoals Chicago House, Massive Attack en Kruder & Dorfmeister toegevoegd. Hierbij blijft Smoove zorgen dat de plaat uitstekend werkt op de dansvloer. Een mooie balans tussen gloedvolle soul en funky house.

De plaat opent met de spetterende discotrack Do It, dat eerder al als single uitkwam. Aantrekkelijke vocalen en een strak spelende band zorgt dat je gelijk ‘locked-in-the groove’ bent. Het tempo blijft er bij de volgende track It Ain’t Working lekker in. Het nummer, ook uitgebracht als single, heeft inderdaad een housy-feel met een soulvol randje. Lekkere drums en percussie ondersteunen de heldere productie, die ook de zang mooi naar voren laat komen.

De jaren ‘90 triphop invloeden komen goed tot uitdrukking in Never Wanted You More. Hoewel het een midtempo dancetrack is, zijn de geluiden toch wat donkerder en meer uitgesponnen. Meanderende synthesizersounds en een licht brommende, pompende bas kleuren het geluidsbeeld. Voordat je helemaal verdwijnt in deze trip, knalt Still Don’t Know uit de speakers. De track kent een wat staccato zang op een stevige four-on-floor beat. Niet militant, maar behoorlijk recht voor z’n raap.

EP start als een rustpuntje op de plaat, maar ontpopt zich al snel tot een wat nerveuze, ritmische track waar Turrell duidelijk maakt dat hij niet je held is: ‘I have made my mistakes/I got lost in the breaks / I’m not your hero tonight.’ De productie, in combinatie met de zang, zorgt ervoor dat het nummer echter nergens ontspoort. Het echte rustpunt komt pas tegen het einde van de plaat, met de ballade Talk About Nothing. Wederom beats die we kennen uit de triphop van eind jaren ’90, maar nu in rustiger tempo. Een mooi nummer over vriendschap in zware tijden. Het album wordt afgesloten met de tweede single Fade Away, althans – als we de skit The Northern Coal Experience even buiten beschouwing laten.

Stratos Bleu past naadloos in het rijtje albums dat de heren hiervoor hebben afgeleverd. Soulvolle muziek, immer goed geproduceerd met veel aandacht voor de verschillende instrumenten en zeker voor de funky beats. Voor de fans een album dat ze blindelings kunnen aanschaffen, voor degenen die kennis willen maken met Northern funk is dit ook een prima plaat. Het is muziek die het goed doet op tal van plaatsen en zeker de dansvloer. De diepgang komt vanuit het stemgeluid van John Turrell, terwijl de aanstekelijke beats op het conto van Smoove geschreven kunnen worden. Hoewel de plaat het hele jaar door aan te bevelen is, zal de muziek het helemaal goed doen in de zomer. Met een drankje op een terrasje of in de tuin: Smoove & Turrell voluit aan en gaan.