Sports Team – Deep Down Happy

Deep Down Happy

Waardering

6

7

De plaat was eigenlijk uitgesteld vanwege de coronacrisis, maar inmiddels toch weer naar voren gehaald omdat de heren van Sports Team niet langer konden wachten om hun geluid te laten horen. Debuutalbum Deep Down Happy is een lekkere, schreeuwerige indieplaat die perfect zou zijn geweest voor het zomerseizoen.

Met albumopener Lander word je eigenlijk al op het verkeerde been gezet: in plaats van de stem van leadzanger Alex Rice te horen, word je verrast door de spraakzang van gitarist Rob Knaggs. De hyperactieve track klinkt blij en catchy, maar zorgt voor een ongemakkelijk gevoel doordat er niet echt gezongen wordt, maar meer naar de luisteraar gesproken wordt. Alsof je als kind wordt aangesproken door de juffrouw. Op het opwindende Here It Comes Again is stilzitten geen optie. De track is zo energiek dat er vanzelf een gevoel ontstaatdat je door de kamer wilt stuiteren van puur genot. Helaas wordt dit gevoel stopgezet door Going Soft, een track die – zoals de titel al zegt- wat rustiger is. Dit bouwt eigenlijk meer een soort rusteloosheid op en zorgt voor een wat saai vervolg van Deep Down Happy.

Het nummer Long Hot Summer, dat een dag vóór de release van deze plaat uit is gekomen als single, is het hoogtepunt van het hele album. Wederom neemt Rob Knaggs de zang voor zijn rekening op deze punkrock-windstoot. Een dijk van een track. Nog een lekker nummer is Kutcher, met de lyrics ‘Ashton Kutcher’s got nothing on you.’ De lyrics spotten met mannen die om de haverklap verliefd worden. Sports Team lijkt in dit soort tracks veel inspiratie te putten uit oude punkrockbands als The Clash en The Buzzcocks, met catchy gitaarriffjes en snelle drums, maar geven het een meer actuele en moderne twist met dank aan de vocals.

Voor een eerste album is Deep Down Happy een goed begin, hoewel na korte tijd alle nummers op elkaar lijken. Daarmee is het album een voorbeeld van een sterk begin, maar een zwak einde. Sports Team heeft een uniek geluid, een soort mix van poppunk, Britse indierock en folk. Om deze reden is het zeker een band om op het netvlieste houden. Wat dat betreft is het jammer dat we momenteel in een tijd leven zonder festivals, want de tracks op Deep Down Happy zouden het goed doen op een zomers muziekpodium. Hier en daar zitten er wat saaie liedjes tussen, maar de meerderheid is lekker hyperactief en perfect materiaal om flink op te springen.