Steve Cropper – Fire It Up

Waardering

7

Soul- en bluesgitarist Steve Cropper is een levende legende met ruim zeventig jaar speeltijd in de muziek. Hij begon eind jaren vijftig en werd vooral bekend en gewaardeerd als vast bandlid bij Booker T & The MG’s, de huisband van het Stax label uit Memphis. Onvergetelijk was ook zijn rol als goedlachse, bebaarde, langharige en onverstoorbare gitarist in de film de Blues Brothers. Genoeg lauweren om op te rusten, maar Cropper vond het tijd voor een solo album en komt nu met Fire It Up. Eerder solowerk dateert al weer veertig jaar terug. Toen probeerde hij nog te zingen, maar dat is niet zijn sterkste kant. De microfoon wordt dan ook met verve door Roger C. Reale ter hand genomen.

Hoeveel albums kennen nu drie nummers gewijd aan een landbouwmachine? De zuidelijke en agrarische achtergrond van Cropper komt in openingsnummer Bush Hog, Pt.1  en  afsluiters Bush Hog, Pt. 2 en Bush Hog duidelijk naar voren. Cropper is lyrisch over deze roterende maaier die je achter je trekker kan hangen. De titeltrack, het tweede nummer op de plaat, gaat gelijk scheurend van start. Stevige bluesrock met net zo stevig gitaarwerk en rauwe zang. Waarom iets nieuws koken als iedereen het beproefde recept uitstekend verteerbaar vindt?

In One Good Turn gaat het gas er een beetje af en wordt de blues flink aangevuld met soul. Mooi samenspel tussen gitaar, blazers en keyboard. Reale laat horen dat zijn stem ook in rustigere nummers een verrijking is. De groove wordt zelfs een beetje funky in I’m Not Havin’ It, een track waar je zelfs de stugste agrariër de dansvloer moeiteloos mee op krijgt. Het niveauop de rest van de plaat blijft onverminderd hoog, hoewel de muziek weinig origineel of vernieuwend is. Een keur aan bekende rifjes en degelijk drumwerk aangevuld met fijne solo’s en goed gedoseerd koper. Heartbreak Street, Out Of Love, She’s So Fine en Two Wrongs zijn stuk voor stuk nummers die zowel tijdens een lange autorit, als op een zomers festival (wat lijkt dat lang geleden), of dorpsfeest, de stemming verhogen. Stook de BBQ maar vast op!

Fire It Up is een prima, door Cropper zelf geproduceerd en gemixt, album. Het spelplezier spat uit de groeven en de productie is om door een ringetje te halen. Een euvel dat aan veel bluesplaten kleeft, speelt hier echter ook op. Het is allemaal behoorlijk voorspelbaar, ondanks het fijne gitaarspel en de kwaliteit van de andere muzikanten, word je nergens verrast. Wellicht is dat exact wat de blues aficionado nu zo waardeert. Het is natuurlijk wel blues met een stevig dosis soul geworden, vooral de blazers zijn hier debet aan. Niets nieuws, maar wel erg lekker. Kortom: een prima plaat die je moeiteloos jarenlang op je draaitafel kan leggen zonder dat het gaat vervelen.