Tabitha – Gevonden In Verdwalen

Waardering

7

7

Eindelijk is-ie daar dan: het debuut van Tabitha. Vorige jaar tekende de zangeres een contract bij Top Notch en scoorde een dikke hit samen met Ronnie Flex. Haar solohit Jou & Mij tikt binnenkort de drie miljoen luisteraars aan en nu is daar de langverwachte ep Gevonden In Verdwalen. Een fantastisch succesverhaal als je het zo hoort. Toch is het Tabitha niet zomaar aan komen waaien.

De in Leiden geboren zangeres heeft een lang een Amerikaans pad bewandeld. Nadat ze afstudeerde aan de popacademie in Rotterdam, schraapte Tabitha al haar spaargeld bij elkaar om haar droom te verwezenlijken. De droom om het te gaan maken als internationale superster. Ze vloog naar de Verenigde Staten – Los Angeles om precies te zijn – en werkte met tekstschrijvers en producers van onder andere Chris Brown om een plaat op te nemen.

Maar Tabitha werd niet gelukkig in Amerika. Het kwam haar dan ook goed uit dat Is Dit Over, haar samenwerking met Ronnie Flex, een megahit werd in Nederland. Het inmiddels met platina bekroonde Is Dit Over veranderde Tabitha’s leven volledig. Ze besloot weer terug te verhuizen naar haar geliefde Leiden, tekende een deal bij Top Notch en nam in nog geen twee maanden haar Nederlandse debuut Gevonden In Verdwalen op. Een ep met elf tracks in zo’n korte tijd opnemen, kan maar twee dingen betekenen. Of je hebt je werk afgeraffeld of je bent gewoon heel goed.

Tabitha opent haar ep met Kom Dichterbij Me. Het nummer begint met het strand op de achtergrond en veranderd snel in een positief en rustig liefdesliedje. ’En als je denkt dat je weet wat ik voor je hebt/Je hebt het mis/Het is veel meer‘. Je zou Kom Dichterbij Me kunnen vergelijken met de tempraturen van het afgelopen weekend. Niet al te warm, maar het laat je wel verlangen naar de zomer.

Die zomer komt al snel naar voren op de ep. Jou & Mij – de track die vorig jaar al werd uitbracht – jaagt alle verliefde mannen terug hun hok in. Tabitha neemt de leiding. ’Ik denk dat jij misschien wat anders gewend bent/Een vrouw is als ik kom je pas tegen als je er klaar voor bent‘, zingt ze op een hete beat, geproduceerd door Project Money. De echte hittegolf is te voelen bij Geen Tijd (BAM BAM). De samenwerking met rapper Murda bevat een sample van Sister Nancy’s klassieker uit 1982. Tabitha slaagt er tot nu toe goed in om de hippe R&B-sound van nu lekker luchtig en poppy te houden.

In een interview met de online talkshow CONVO vertelde Tabitha nog voor de release van Gevonden In Verdwalen dat ze zichzelf in de toekomst wat meer achter de schermen ziet. ’Ik probeer van Tabitha een brand te maken, zodat ik later als producer en tekstschrijver aan de slag kan. Ik zie mezelf eerder als songwriter dan als zangeres.’

Tabitha’s talent als tekstschrijver komt goed naar voren in Mooi Zoals Je Bent. ’Babe/Je bent stunning/Weet wie je bent/Mannen willen meer/Maar wij zijn genoeg.’ Geen vaag poëtisch gepoespas, maar duidelijke lyrics die over self-love gaan, dat is de stijl van Tabitha. Zo ook op Steel Jij De Show: ’Leef je leven tot het uiterste/Want morgen is niet beloofd/Wat je doet voor een ander schat/Doe dat voor jezelf ook.’ Net als het nummer Dans, stuk voor stuk tracks voor een dosis zelfvertrouwen.

Gevonden In Verdwalen bestaat uit simpele maar krachtige teksten in vrolijke popliedjes die heel vluchtig in de R&B zijn gedoopt. Tabitha is meer dan alleen ‘die samenwerking van Ronnie’. Nederland is een Nederlandstalige popdiva rijker. Eentje die ook nog eens zelf schrijft.