The Driver Era – Summer Mixtape

Summer Mixtape

Waardering

6

7

Terwijl de zomer op zijn einde loopt en eenieder zich druk maakt om de stijgende gas- en energierekening trekt alternatieve rock duo The Driver Era zijn eigen plan. Ross- en Rocky Lynch trachten met hun derde studioalbum Summer Mixtape de luisteraar te verwennen door het zomeravondgevoel nog iets langer van kracht te laten zijn. Op Summer Mixtape experimenteren de gebroeders met allerlei nieuwe stijlen en geluiden, maar ook blijft dat typische The Driver Era-sausje niet achterwege.

De albumopener Malibu neemt je vanaf het begin mee naar een ontspannen dag op het strand. Een aanstekelijke baslijn gecombineerd met elektronische drums verleiden de luisteraar tot het terughalen van allerhande zomerherinneringen. Deze relaxte stemming komt ook terug in nummers zoals Fantasy en Be Happening en doen de naam Summer Mixtape eer aan.

Het complete album is geschreven en geproduceerd door de gebroeders Lynch. Een gewaagde keuze, maar deze volledige zelfstandigheid werpt weldegelijk zijn vruchten af. Alle nummers zijn van hoge kwaliteit en hierdoor luistert het prettig weg. Het discoachtige Keep Moving Forward en I got you, you got me spannen hierin de kroon.

Het derde studioalbum van The Driver Era was voor de gebroeders Lynch hét moment om te experimenteren met verschillende stijlen. “Ik heb het gevoel dat we dit jaar meer gegroeid zijn dan alle andere jaren van ons leven. Ik ben dan ook benieuwd hoe dit werk zich ontvouwt”, vertelde Ross Lynch tijdens een interview. Deze ontwikkeling is, vergeleken met hun eerdere platen, duidelijk terug te horen.

De gebundelde nummers op Summer Mixtape zijn los van elkaar een stuk sterker. Zo belanden de zonovergoten Malibu, Fantasy en Be Happening gemakkelijk in een zomerse afspeellijst. The Money en Keep Moving Forward zijn bewegelijk en hebben een stuk meer weg van (tech)house en disco. Een associatie met rollerskates is hier dan ook snel gemaakt. De resterende nummers staan verder los van elkaar en dit is dan ook het grootste manco van dit album. Voor velen is de zomer een ongestructureerde periode en wellicht is er dus bewust voor deze warrigheid gekozen.

De meeste nummers luisteren op zichzelf lekker weg, maar het van begin tot eind afspelen van dit album is absoluut geen must. De plaat bevat erg goed geproduceerde nummers met allemaal hun eigen charme. Zonovergoten nummers als Malibu en Be Happening nemen je mee terug naar de zomer, maar door het ontbreken van een rode draad op Summer Mixtape komen zij vervolgens van een koude kermis thuis. The Driver Era doet een poging om nog wat na te gloeien, maar kunnen zich wellicht beter richten op de volgende zomer.