The Fratellis – In Your Own Sweet Time

Waardering

7

Het is de zomer van 2006 en de videoclip van de nieuwste single van The Fratellis speelt af op TMF. Al snel domineert Chelsea Dagger het radiolandschap en is het verjongende nummer overal en nergens te horen. Nu, twaalf jaar na dato, komt de band met zijn vijfde studioalbum In Your Own Sweet Time. Sinds 2006 dus geen hits meer, nu weer wel?

Soms zijn er van die momenten waarin je je realiseert dat je écht ouder aan het worden bent. Bijvoorbeeld als je erachter komt dat Chelsea Dagger alweer twaalf jaar oud is. In de tussentijd zijn The Fratellis hard aan het werk geweest met nog vier studioalbums. Waar gaat de tijd heen? Laten we even terug in de tijd gaan. De band ontstond in 2005 in Glasgow en maakt een mix van blije rock- en indienummers. Met debuutalbum Costello Music werd de band razend populair met hits zoals Henrietta, Whistle For The Choir en natuurijk Chelsea Dagger. Sindsdien is de band lekker bezig geweest met het uitbrengen van nieuwe albums, maar een nieuwe hit bleef uit. Daar moet In Your Own Sweet Time voor zorgen.

Stand Up Tragedy is een enorm vrolijk lied, dat het originele geluid van de Fratellis weer naar boven brengt.  Je krijgt meteen het gevoel van “oh ja, dit ken ik”. The Fratellis blijven ongegeneerd zichzelf. Starcrossed Lovers heeft een hele jazzy basriff die onder zomerse gitaarklanken speelt. Het is een rustig nummer, dat je heel erg doet denken aan een zonsondergang tijdens een zomers muziekfestival. Laughing Gas lijkt (met een ironische knipoog) mensen aan te zetten tot het nemen van drugs (‘Break Out The Laughing Gas’), gewikkeld in een vrolijk rockjasje.

Avaita Shuffle is een countrypopnummer dat The Fratellis heel erg naar hun eigen stijl hebben gezet, maar wel met moderne twisten. Middenin het lied zit een mooie gitaarbreak met contrasterende zang. Indestructable is klassieke britpop, inclusief lekker keyboardeuntje en de welkbekende lyrics “She’s a ..”, waarin er verscheidene bijvoeglijk naamwoorden worden gebruikt om deze ‘onverwoestbare’ dame te beschrijven. Het album wordt prachtig afgesloten met I Am That, een meer volwassen en vernieuwende nummer voor deze band. Hiermee wordt iets anders geprobeerd dan de band gewend is, maar behoudt het wel het bekende geluid. Het nummer is wat langer (bijna zeven minuten) met veel muzikale lagen. Het begint langzaam opbouwend, met rustige gitaren en haast tribale drums en harmonieën. De drums worden langzamerhand harder en intenser. Na drie minuten zit een break, met pianostukken en zelfs Indiase sitargeluiden. Dit nummer heeft zoveel instrumentale lagen dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te onderscheiden, maar het klinkt wel als een mooi geheel. More of this, please.

Dit is, hands down, het beste album van de band sinds debuutalbum Costello Music. The Fratellis blijven grotendeels in hun eigen genre en maken nummers waarin de Fratellis-style attitude en geluid herkenbaar blijven. Toch proberen ze op vernieuwende manieren nieuwe klanken toe te voegen, wat het album veel meer body geeft. Het is een positief album, met een sound waar je vooral alleen maar blij van wordt. Als je van Chelsea Dagger houdt of gewoon benieuwd bent waar die band met dat “du du du” nummer terecht is gekomen, dan moet je dit album zeker luisteren.