The Murder Capital – Gigi’s Recovery

Waardering

6

7

Existence fading Existence fading Existence Exist Existence fading Existence fading Existence…

Het zijn de woorden van een mantra dat The Murder Capital gebruikt bij de opening van hun tweede album Gigi’s Recovery. Daar waar ze in de eerste negen maanden nadat de The Murder Capital elkaar kende, hun eerste album When I Have Fears al compleet klaar hadden, lag het voor  de opvolger Gigi’s Recovery wat moeilijker. Varend op de woorden van de mantra kwam het album uiteindelijk tot stand.

De muziek van The Murder Capital wordt onder de postpunk geschaard, maar het is veel meer dan dat. Gigi’s Recovery voelt zwaarmoedig aan, als een Black Star van David Bowie. Met name het mantra, maar ook de vele donkere psychedelische effecten, geven je het gevoel van een soort van afscheid. Je moet dan ook goed naar de teksten luisteren om te begrijpen dat Gigi’s Recovery een bijzonder artistiek album is, waarop er een ontdekkingstocht wordt gemaakt naar de menselijke gevoelens. Of zoals James McGovern het zegt: “De kern van de idealen van de band is het streven naar het ontdekken van ware empathie. We verkennen de emoties, relaties en de menselijke ervaring.”

Tussen het erg mooie mantra Existence aan de opening en Exist als slotstuk, staan tien heel bijzondere tracks die je meenemen door de persoonlijke relaties van de band. Ethel bijvoorbeeld handelt over een kind dat komt in een relatie waar het niet goed gaat. Het is een prachtig geschreven tekst met een climax op het eind. Het voelt niet goed om een kind te laten komen in een al zo donkere wereld. De muziek onderbouwt dat heel sterk. Het begint met een rustig gitaartje dat langzaam uitbouwt tot een ruig hoogtepunt op het eind.

Zo heeft elk nummer zorgvuldig geschreven, zeer poëtische teksten. Zoals deze regels uit The Stars Will Leave Their Stage:

Just like ships in the night
Promising to collide
Well, I’m casting myself aside
And the shoreline alight
Where the beaches divide
I can see it outside on the shrines

De muziek golft daaromheen, de woorden dragend naar de climax. Daarbinnen worden alle emoties blootgelegd. Van verdriet naar blijdschap, van boosheid naar acceptatie.

Voor Gigi’s Recovery  van The Murder Capital moet je gaan zitten met een hoofdtelefoon op en de teksten bij de hand. Want als je onvoorbereid de muziek ingaat valt het vrij zwaar, maar als je leert te begrijpen hoe het in elkaar steekt, is het een prachtig literair en artistiek muzikaal hoogtepunt van The Murder Capital.