The Pretty Reckless – Death By Rock And Roll

Waardering

9

8

8

8

8

Bij The Pretty Reckless draait het vooral om zangeres Taylor Momsen. Zij is het gezicht van de band uit New York en met haar veelzijdige stem bepaalt zij voor een aanzienlijk deel het geluid van het viertal. Zo ook op hun vierde studioalbum, dat een titel heeft die menig rockartiest met trots als doodsoorzaak op zijn of haar grafsteen zou laten graveren: Death By Rock And Roll.

Met een vette gitaarriff valt de band in het titelnummer met de deur in huis. Bovendien rekent Momsen direct af met Jenny Humphrey, het personage dat zij van 2007 tot 2012 speelde in de populaire serie Gossip Girl. Met ‘Jenny died of suicide’ als eerste regel laat ze wat dat betreft weinig aan de verbeelding over. Muzikaal gezien zet de band in Death By Rock And Roll een stevige heavy sound neer. De strot van Momsen doet de rest.

Na dit spetterende openingsnummer is het nodig om even op adem te komen, dus het komt goed uit dat Only Love Can Save Me Now in een wat lager tempo wordt gespeeld. Met gitarist Kim Thayil (Soundgarden) en drummer Matt Cameron (Pearl Jam/Soundgarden) als gastmuzikanten is het niet zo verwonderlijk dat het nummer de sfeer van grunge en Chris Cornell uitademt. Vooral tijdens de fantastische gitaarsolo van Thayil, waarbij het volume en tempo aardig worden opgeschroefd, wordt de typerende sound van Soundgarden nagebootst. In And So It Went is gitarist Tom Morello (Rage Against The Machine) van de partij en dat is wederom duidelijk hoorbaar. Ditmaal in de agressieve, dreigende sfeer van het nummer. Voeg halverwege een kort slaapliedje gevolgd door een flitsende gitaarsolo van Morello toe en laat een kinderkoor ‘The world does not belong to you‘ meezingen en je krijgt een afwisselend nummer dat niet gaat vervelen. Al deze ingrediënten worden gebruikt om de maatschappelijke onrust van de afgelopen tijd in de Verenigde Staten te beschrijven

De inspiratie voor 25 is binnen 25 seconden wel te raden: James Bond. De track kan prima als titelsong van een volgende Bond-film worden gebruikt, ook al zou dat niet de vijfentwintigste in de reeks zijn. 25 laat nogmaals de variatie in de stem van Momsen horen. Agressie, passie en emotie komen allemaal met volle overtuiging uit de stembanden van de frêle Amerikaanse.

Op Death By Rock And Roll staan naast knallende rocksongs overigens voldoende rustige nummers, zoals het prachtige Got So High en het nog ingetogener meesterwerkje Standing At The Wall. Maar ook de ballad Rock And Roll Heaven over te vroeg overleden rockhelden die in de hemel optreden en het countryachtige Harley Darling, dat een eerbetoon is aan de bij een motorongeluk omgekomen producer Kato Khandwala, kunnen tot de rustpunten van het album worden gerekend.

Resumerend komen op Death By Rock And Roll veel muziekstijlen aan bod en dat gaat The Pretty Reckless gemakkelijk af. Het was een verdomd goede keuze van Taylor Momsen om haar acteercarrière te laten voor wat het is, anders hadden we dit geweldige album nooit gehoord.