The Raconteurs – Help Us Stranger

Waardering

7

Jack White heeft in de jaren sinds het laatste album van the Raconteurs, Consolers Of The Lonely in 2008, niet stilgezeten. The White Stripes is weliswaar niet meer, maar zijn solocarrière is drie albums rijker en ook zijn tweede bandproject the Dead Weather heeft een trio aan platen uitgebracht. Nu is het na ruim tien jaar weer de beurt aan The Raconteurs: met Help Us Stranger bouwt de muzikant verder zijn repertoire op.

The Raconteurs heeft altijd puur rock ’n roll gespeeld, dus om daar dan mee te gaan klooien zoals Jack White dat met zijn andere projecten doet is misschien geen goed plan. Gelukkig heeft hij dat ook niet gedaan. Met albumopener Bored and Razed (een woordspeling van het gezegde ‘born and raised’) word je meteen in een wereld van klassieke gitaren en ouderwetse drumdreunen gestort. Hier is absoluut geen experimentele zooi te horen en dat is maar goed ook.

Help Me Stranger klemt je vast in een Johnny Cash-achtige sound. De track is een heerlijke mix tussen akoestische en elektrische gitaren die los van elkaar eigen melodieën spelen. Het zorgt voor een lekker modern rockgevoel. Vervolgens hoor je in Only Child dat het lied niet door Jack White is geschreven, maar juist door zijn partner Brendan Benson. Het lied is rustig en akoestisch en gaat over een alleenstaand kind dat zijn eigen leven lijdt, maar af en toe toch weer terugkeert naar zijn familie om bijvoorbeeld zijn was te doen. Wie heeft dat nou niet gedaan?

Daarnaast is een nummer als Shine The Light On Me compleet anders door het gebruik van een piano, die een meer klassiek Beatles-gevoel aan het nummer geeft. Some Days (I Don’t Feel Like Trying) gaat qua stijl meer de kant van The Kinks op. Het verhaal gaat over iemand die binnenkort doodgaat (of zo klinkt het) en het eigenlijk allemaal op wil geven, maar tegen het einde beseft hij dat hij er nog is (I’m Here Right Now/I’m Not Dead Yet).

Een Sunday Driver is iemand die langzaam of onervaren rijdt, alsof hij alleen op een zondag de weg opgaat wanneer het relatief rustig is op de weg. Dit hoor je terug in de opbouw van het lied, met een rustig maar hard tempo. Now That You’re Gone is emotioneel geladen: de gitaar dient als tweede stem die zijn eigen sentimentele melodie speelt over een relatie die nu is verbroken. Thoughts And Prayers is een prachtige afsluiter, het meest tedere lied op deze plaat vergezeld met een viool en een mandoline. Zo sluit je een rockalbum zeker lekker af.

Zij die het met ons eens waren met onze recensie van Boarding House Reach, het laatste soloalbum van Jack White, zullen dit album waarschijnlijk heel erg waarderen. Het is een fijne plaat met een lekkere overgang tussen rustige en snelle tempo’s. Sommige nummers zijn wat kleurloos, zeker tegen het einde van de plaat aan, maar al met al is het zeker een solide plaat. Help Us Stranger is een puur rockalbum, zonder geknoei of excentrische wendingen. En daar zijn wij enorm blij mee.