The Strokes – Future Present Past

Waardering

8

The Strokes: de indrierockband die verrassend genoeg nog bij elkaar is ondanks de vele ruzies onderling. De band die bijna twintig jaar muziek maakt en hun hoogtijdagen beleefde begin jaren 00’ met hun ongepolijste en aanstekelijke garagerock. En nu is er dan eindelijk nieuw materiaal. Het gaat maar om een paar nummers, maar met de ep Future Present Past horen we een band die teruggaat naar hun succesformule.

The Strokes verraste vriend en vijand  met de aankondiging van een nieuwe ep. Future Present Past bevat drie nummers en een remix: OBLIVIUS, OBLIVIUS – Moretti Remix, Drag Queen en Threat of Joy. Er werd verder geen nieuw album aangekondigd, maar het is al heel wat dat de heren dus weer samen muziek maken. Na het vorige album uit 2013, Comedown Machine, waren fans bang dat de band er voor altijd mee zou ophouden. De nieuwe muziek werd zonder enige promotie uitgebracht en een tour zat er bij deze plaat, en het album daarvoor, ook niet in. Maar goed, ze hadden er blijkbaar weer zin in.

Drag Queen is even vaag als dat het geniaal is. Het couplet bestaat uit slechts twee akkoorden, maar het refrein is juist weer heel groots en catchy. De kenmerkende stem van Julian Casablancas klinkt  weer alsof hij uit een retro microfoon zingt. En dan het nummer om superenthousiast over te worden: OBLIVIUS, misschien wel het beste nummer van The Strokes van het afgelopen decennium. Alles klopt: het steeds herhalende ‘what are you standing on?’, de geniale gitaarriff, de gierende gitaarsolo’s. Het nummer lift de hele ep en bewijst dat de heren het gewoon nog in zich hebben. De tropical-remix van OBLIVIUS door drummer Fabrizzio Moretti toont de verscheidenheid van het nummer.

Threat of Joy is een vrolijk, typisch Strokes-nummer en doet erg denken aan hun hit Someday. De titel van deze ep zegt genoeg; Future Present Past, is een ep die laat zien dat de heren van The Strokes het toneel  nog niet willen verlaten. Ze combineren in dit handjevol nummers inderdaad de toekomst, het verleden en het heden. Wij zijn hoopvol over de toekomst en zijn zo ontzettend benieuwd wat de heren nog meer uit hun mouw kunnen schudden.