Tori Amos – Native Invader

Native Invader

Waardering

8

9

Het vijftiende studio album van Tori Amos heet Native Invader. De cd is een intense beleving van melodie, kwetsbaarheid, protest en pijn. Zelf zegt ze hierover in een interview  ‘I hope this record shows people that we have to out-create the destructiveness that is all around us’.

In de zomer van 2016 ging Amos op roadtrip in de Smokey Mountains in North Carolina en Tennessee. Ze deed dit om inspiratie op te doen en in contact te komen met de familie van haar moeder, die daar vandaan komt. Die winter had Amos emotioneel zware tegenslagen te verduren. De uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten kwam hard aan en vervulde haar met afschuw.

Daarna kreeg haar moeder in januari een beroerte waardoor ze niet meer in staat was om te spreken. Dit was voor haar extra pijnlijk omdat ze zelf altijd heeft gezegd dat ze haar liefde voor tekst van haar moeder heeft meegekregen.  Op advies van haar vader heeft ze haar gevoel hierover verwoord in het prachtige ‘Mary’s Eyes’. Het lied is deels een gebed en deels een smeekbede, ‘What’s Behind Mary’s Eyes?/‘Can You Bring Her Back To Life?’.

Bij opener ‘Reindeer King’ waan je je in een koud winterlandschap met niets anders om je warm te houden dan de gevoelige en geweldige stem en pianospel van Tori Amos.

Amos gaat in meerdere tracks ongenadig hard tekeer tegen de Amerikaanse overheid, de president en de mensen in de zogenaamde ‘denktanks’ die volgens haar alles bepalen. Ze gaat zelfs zover dat ze een parallel trekt tussen de boekverbranding in het Duitsland van net voor de Tweede Wereldoorlog en de golven van misinformatie die nu in de VS op de burgers wordt afgestuurd. In ‘Up The Creek’ zingt ze dat er een ‘Militia Of The Mind’ gevormd moet worden om de leugens van de regering te bevechten. Dit nummer doet door de lekkere beat en elektronica sterk denken aan haar hit uit 1996, ‘Professional Widow’. Haar dochter Tash neemt ook een deel van de vocalen voor haar rekening in deze track.

Het meeslepende ‘Bang’ stelt het onderwerp immigratie aan de kaak. Ze is hierin geïnspireerd door de woorden van wetenschapper Carl Sagan, ‘We’re All Made Of Stars’. Ondanks (of misschien wel juist dankzij) deze donkere thema’s is Native Invader een plaat die boeit, je meeneemt en flink wakker schudt. Het geeft ook hoop, haar belangrijkste boodschap is dat het nog niet te laat is om de aarde te redden.

Het was niet de bedoeling om een cd te maken over al deze thema’s maar als iemand dat kan dan is het Tori Amos.