Vancouver Sleep Clinic – Winter EP

Wat doe je als je zeventien jaar bent? Je maakt gewoon een zeer sfeervolle, kille EP die fijn in de oren klinkt en ook nog extreem muzikaal is! Denk aan Bon Iver, Sigur Rós maar dan in de vorm van een jonge Australiër genaamd Tim Bettinson. Vancouver Sleep Clinic is de naam van dit muzikale project.

Bij de eerste luisterbeurt zal je misschien gelijk denken aan Bon Iver of iets in hetzelfde straatje. Maar na een aantal luisterbeurten merk je snel dat dit een prachtige en intense introductie is van een jonge grootheid in spe. Of dat betekent dat hij over vijf jaar een Grammy in ontvangst mag nemen of op ieder te bedenken festival staat weet ik nog niet. Maar Winter is een uiterst sterk debuut voor iemand die nog ‘maar’ zeventien is.

De muziek op Winter bestaat uit sferische elektronische, soulvolle indie-folk. De EP opent met het kille ‘Collapse’. Een soulvolle track die prachtig opbouwt van een duistere en kille sfeer naar een fijn levendig lied. Vol met synths, ‘snaps’ en gitaar waan je je in de wereld van Tim Bettinson.

Vanaf de opener houdt hij die kracht gedurende de hele EP vol, met als hoogtepunt ‘Stakes’. Knap is ook dat de nummers mooi op elkaar aansluiten, op het korte ‘Aftermath’ na. Het enige nummer dat net niet boven het niveau uitstijgt van de andere nummers, maar daar is niks mee. Vancouver Sleep Clinic is een grote belofte. En Winter is een indrukwekkende introductie.